Marta spiller i Davids by

Bratschist og kor-dirigent Marta Kocon fra Kolding har brugt to uger af sin sommerferie som vægter på muren i Jerusalem.En dyb og blød klang bevæger sig vibrerende igennem rummet her i vægternes vagttårn, hvor folk er samlet til bøn for Israel og nationerne.

Marta fra Kolding lader Helligånden føre buen i sin hånd.

Med hestehårsbuen i den ene hånd og bratschen i den anden fremkalder Marta Kocon improviserede stemningsbilleder, som på forunderlig vis evner at hjælpe folk med at slappe af og dermed blive mere modtagelige for Helligåndens nærvær.
Det sker ofte, at folk kommer og takker Marta Kocon for den forløsning, som musikken har hjulpet dem ind i. Også her i Jerusalem, hvor hun skal tilbringe to uger af sin sommerferie hos JHOPFAN og lede lovsang og bøn for Europa.

Musik som Davids

At en musiker kan skabe lindring og ændre en åndelig stemning er ikke noget nyt fænomen. I Første Samuelsbog 16,23 læser vi om gaven, som Gud havde lagt i David.
Når David spillede på sit instrument, så fandt Saul lindring og fik det godt, for den onde ånd forlod ham.
Og det er også den gave, som Marta deler med bønnefællesskabet her i Jerusalem. En gave, som hun længes efter at vokse mere og mere ind i.
– Jeg vælger at tro på, at Helligånden kan bruge musikken til at skabe en forandring. Som musiker er det også spændende at overgive sig til Helligånden og lade ham føre buen i min hånd. Når jeg spiller Bach, så ved jeg jo, hvad der skal ske i næste nodelinje. Men med Helligånden kommer inspirationen i øjeblikket. Jeg kan opleve, hvordan jeg bliver ført med i en dans, hvor han pludselig kan vælge at dreje mig rundt eller lade mig bukke bagover. Så er det bare at give sig hen og stole på, at han ikke pludselig giver slip.

Et liv med musik

Marta Kocon er oprindelig fra Polen og begyndte at spille musik allerede som seks-årig. Først klaver, men et år senere kom violinen til.
For 11 år siden flyttede hun til Danmark for at studere og færdiggøre sit studie på konservatoriet i Odense.
Faktisk har hun hele to uddannelser både som bratschist og kor-dirigent. I dag er hun 35 år, single og bor i Kolding, hvor hun er tilknyttet Kolding Pinsekirke.
Til daglig underviser hun i violin og bratsch på Haderslev og Billund musikskole og spiller selv som freelancer rundt om i landets symfoniorkestre.
Men i sommerferien nyder Marta Kocon muligheden for at lægge skoleskemaet og planlægningen fra sig og bare lade sig inspirere i Guds nærvær.

Med Heidi Baker

Sidste år tilbragte hun næsten to måneder i Mozambique på Heidi Bakers ”Harvest School of Mission”, hvor hun modtog undervisning, var på outreach og fik en masse gode kontakter til folk med mange forskellige nationaliteter.
Bl.a. finske Suvi Järvensivu, som efter missionsskolen i Mozambique tog til Israel for at arbejde to år som volontør hos JHOPFAN i Jerusalem. Og det var også gennem Suvi, at Marta hørte om muligheden for at komme til Jerusalem og deltage i husets bøn og lovsang.
– Det er en helt unik oplevelse at være i Israel. Pludselig bliver Guds ord levende på en ny og inspirerende måde. I salme 114,2 læser jeg: ”da blev Juda Herrens helligdom og Israel hans herredømme.” Wau tænker jeg, for disse ord kan jeg se og mærke hvert eneste sted, jeg besøger her, smiler Marta Kocon og tilføjer:
– Der er ingen tvivl om, at der hviler en særlig velsignelse over Israel. At være her, og kunne sætte sine fødder på israelsk jord, er jo i det hele taget en øjenåbner for, hvor stærk Guds evige pagt med Israel er. Og den pagt har jeg jo også fået del i. Derfor er jeg her og giver min tid og opbakning i bøn og tilbedelse, slutter Marta Kocon.

Læs også her