Udfordringen spør’ de unge: Hvad mener du om kunst?

Jens Holdgaard Pedersen giver sin ærlige mening om kunsten og dens muligheder.Jens Holdgaard Pedersen er 21 år og bor i Bylderup-Bov i Sønderjylland. Han kommer for det meste i Sankt Nikolaj kirke i Aabenraa og deltager også i nogle lovsangsaftener.Jens spiller selv guitar på højt niveau og har nogle klare holdninger til, hvad kunst bør være og ikke bør være.
Hvad er god kunst?
– Musik! Næsten al musik.
Hvilken type kunst tiltaler dig mest? (billeder, skulpturer, musik, teater etc.)
– Det vil nok være arkitektur og musik.

Hvad har været din største oplevelse med kunst?
– Jeg har været nede og se nogle antikke akvadukter fra romertiden nede i Frankrig.
Det var meget spændende. Jeg er nok mest glad for den mere typiske form for kunst. Fx har jeg hørt noget ny musik, som prøver rigtig meget at bryde med normerne, det er jeg ikke særlig vild med.
Det er rarest, når der er noget genkendeligt i det, jeg ser og hører, selvom der selvfølgelig skal være noget nyskabende i det.
Hvilken åndelig betydning tror du, kunst kan have (fx i samfundet)?
– Jeg kender en pedel, som arbejder på en skole, hvor væggene var meget skrapt røde. Han har fortalt, at efter de malede de vægge i en mere afdæmpet beige farve, så blev støjniveauet på skolen mindre.
Jeg tror, kunst har en vis indflydelse på os, men jeg tror det vigtigste er, hvad kunstneren lægger i det, han laver, og hvordan han forklarer det.
Så jeg tror bestemt, at der er noget åndeligt i kunst, men jeg tror ikke, det som sådan er kunsten i sig selv, der gør det.
Hvad kan kristne bruge kunst til?
– Jeg tror, kristne kan bruge det til at udtrykke sig på en måde, der er bedre end ord. Kunst kan udtrykke noget dybere og præcist og konkret, som er meget svært at sige med ord. Jeg tror bestemt, det er noget, Gud bruger til at nå mennesker.
Sidsel