Liberalteologi førerikke til vækkelse

Den koreanske teolog Wansuk Ma mener, vækkelse er et unikt evangelisk fænomen.

Wansuk Ma fra Oxford Center for Mission Studies siger, de store vækkelser alltid fører kirkerne tilbage til en konservativ teologi.

Missionskonferencen LINK, der afholdes af Norsk Råd for Mission og Evangelisering (NORME), bød den første weekend i september på klar tale om mission.

Blandt talerne på konferencen var den internationalt anerkendte teolog Wansuk Ma, der gav en skarp analyse af rammerne for vækkelse.
Opvokset i Sydkorea og efter mange års virke på Filippinerne har han selv set, hvordan enorme kirker og vækkelser er opstået ud fra små forsamlinger.

Konservativ evangelisk teologi er en faktor

– Et af de fælles kendetegn ved verdens store vækkelser er en klar konservativ evangelisk teologi. De kan godt vokse ud af mere sekulære kirker, men fører alltid tilbage til konservativ teologi, sagde Wansuk Ma blandt andet.
Direktør ved Oxford Center for Mission Studies tror, årsagerne skal findes i både tradition og vægtlægning på den praktiske teologi.
– Vækkelse er et evangelisk fænomen. I centrum ligger Guds ord som autoritet og en oplevelse af Guds værk. Hvis man antager, at der er frelse i andre religioner, vil det føre til mindre konfrontation.

Fremhævelse af Jesus og forfølgelser

– Men det er ved at fremhæve det unikke ved Jesus Kristus, der opstår fornyelse, påpegede Wansuk Ma på konferencen, der havde temaet ”Det globale syd – missionsmark eller model?”
Forfølgelser af kristne, karismatiske udtryksmåder, relevans i samfundet, visionære ledere og involvering af lægfolk var andre kendetegn på vækkelse, som Wansuk Ma pegede på.
Den koreanske missiolog delte på konferencen i Fjellhaug platform med flere norske kirkeledere og sin kone, Julie, der er professor ved Oxford Center for Mission Studies.
Af Anders A. Aanensen, KPK og Levi Giversen