Lige i øjet

Forleden morgen mens jeg stod og sjaskede vand i hovedet for om muligt at blive en lille smule frisk, gik noget pludselig helt galt. Et eller andet ramte mig lige i øjet!En skærende smerte under øjenlåget fik mig til at glemme alt om det, jeg ellers var i gang med. I stedet forsøgte jeg efter bedste evne at blinke, rulle med øjnene og skære ansigter – og hvad jeg nu ellers kunne finde på af sjove ting, for at befri mig for den vanvittige prikken i øjet. Det hjalp bare ikke! Jeg havde stadig et eller andet i øjet…

Er du klar over, hvor svært det er at koncentrere sig om noget som helst andet, når der sidder ”noget” og kradser inde i ens øje? Det var virkelig en kunst at få afleveret børnene i børnehaven på en nogenlunde ordentlig måde den morgen. Hele min opmærksomhed bevægede sig i stadig mindre cirkler om den tiltagende pine. Jeg ønsker ikke for nogen at prøve det. Det påvirker hele den måde, man forholder sig (eller netop IKKE forholder sig) til sin omverden på. Man kan simpelthen ikke tænke på andet – hele ens tankemønster handler om, hvordan man får dimsen ud.

Det gav lige den der bibelske lignelse om bjælken i øjet en helt ny dimension. Altså, hvorfor man altid kan se splinterne i de andres øjne, men aldrig bjælken i sit eget. Forstået på den måde, at det jo er meget let at få øje på de andres fejl, mens ens egne fejl kan være meget svære at se. Når jeg tænker på det, jeg oplevede denne morgen, er det jo egentlig ret utroligt, at man kan gå rundt med en bjælke i øjet uden at lægge mærke til det… Måske var det også derfor, at Jesus valgte dette groteske eksempel, da han skulle forklare, at man er nødt til at erkende sin egen fejlbarlighed først, før man begynder at pege fingre af de andres. Og så er der stor sandsynlighed for, at man kommer på bedre tanker.
Forresten, så røg det der – hvad det nu end var – som havde taget ophold i mit øje ud igen helt af sig selv efter en times tid. Sådan kan nogle små irriterende dagligdags hændelser til tider give plads og tid til eftertanke – og det er slet ikke så dårligt endda.