Støv på hjernen?

Lad det være sagt med det samme: Jeg lider ikke af rengøringsvanvid!
Hvor ville det dog være dejligt, hvis snavs ikke havde det med at sætte sig fast på alle synlige steder i huset. Og endnu dejligere, hvis legetøjet virkelig blev levende om natten ligesom i eventyrene. Så kunne det jo passende rydde sig selv op. Men det værste af alle onder, det er nu alligevel støvet.
Jeg har aldrig hørt nogen sige, at de godt kan lide støv. Der er masser af andre ting, der kan svine, fx sand og jord, som ungerne slæber ind i huset på deres sko eller i deres lommer. Når man en sommerdag glemmer at tømme ungernes bukselommer, før de kommer ind, så kan man kort tid efter finde en halv sandkasse i sofaen. Men sand og jord gør jo trods alt nytte andre steder. Det gør støv ikke!
Derfor synes jeg faktisk, at det er på sin plads at betvivle støvets eksistensberettigelse. Det har ingen logisk funktion, og det er ikke til at komme af med. Lige meget hvor mange gange man støver af, så går der ikke ret lang tid, før det atter lægger sig til hvile på hylderne. Og hvis man forsøger at ignorere det, så vokser laget til en tyk, lodden dyne, der springer op i hovedet på en, hvis man kommer til at trække vejret alt for tæt på.
Støv består af døde hudceller, fibre fra papir, tøj og polstrede møbler og pollen. Blandt andet. Det vil jeg helst glemme. Så hellere drømme om en dag, hvor reklamernes skinnende rene hjem bliver sendt ud gennem skærmen, så snart man tænder for fjernsynet. Eller endnu bedre – en fjernbetjening til støvsuger, kost og spand. ”Zap” – køkkenet skinner, ”zap” – badeværelset, ”zap” – entreen.
Så er det, at jeg kommer til at tænke på, at støvet måske alligevel har en eller anden mission. Måske skal det minde mig om, at denne verden – og jeg med – er ufuldkommen og forgængelig. Lige meget hvor meget jeg prøver, så kan jeg ikke holde fordærvelsen væk. Det kan kun Jesus. Og selv om jeg nok ikke helt kan regne med hans hjælp til opvasken, så ved jeg, at han hjælper mig med at rydde op i mine tanker og relationer.
Og det er jo dejligt – sådan at få hjælp til at blive fri for støv på hjertet og hjernen.