Storesøstre på fuld tid

En efterårsdag besøgte Camilla og Sarah Efterskolen Øresund. Besøget førte til, at de det kommende år er volontører på skolen.Camilla Bonde fra København og Sarah Moore fra Nordjylland har valgt at bruge et år på Efterskolen Øresund i Espergærde, før de skal i gang med studierne.

Som volontører er vores mål ikke at vride armen om på eleverne for at de skal blive kristne, men vi vil gerne vise dem, at det er muligt at kombinere livet som kristen med livet som ung, siger Sarah Moore (tv.) og Camilla Bonde, der fremfor at rejse verden rundt efter gymnasiet har valgt at bo og arbejde frivilligt på Efterskolen Øresund i Espergærde.

Udfordringens udsendte satte de to studenter stævne i efterskolens grønklædte have for at høre, hvordan det er gået til.
– Går vi et år tilbage, vidste ingen af os, hvad året efter studentereksamen ville komme til at indebære.
– Vi havde hver vores liv i vidt forskellige dele af landet. Vi overvejede forskellige muligheder for det kommende sabbatår. Mest oplagt ville det være at tjene en masse penge og rejse verden rundt, fortæller de samstemmende, mens hukommelsen spoles baglæns.
Sådan gik det imidlertid ikke. En efterårsdag besøgte Camilla og Sarah Efterskolen Øresund, som kom til at fylde mere og mere i deres tanker og overvejelser.
At give et år af deres liv på at være med til at forme 80 teenageres fremtid kom efterhånden til at virke utroligt meningsfuldt og mere tiltalende end et ”almindeligt” sabbatår.
Men hvorfor så lige Efterskolen Øresund? Hvorfor ikke en anden efterskole? Hvorfor ikke en anden kristen efterskole, hvor begreberne bøn og bordvers er en større del af hverdagen?
– Det er helt sikkert anderledes at være kristen volontør på Øresund end på mange andre efterskoler. Efter tre år i gymnasiet føltes det naturligt at vælge en skole, hvor eleverne afspejler et billede af den almindelige ungdom i Danmark, fortæller de og uddyber:
– Livet på gymnasiet har givet os begge meget såvel fagligt som menneskeligt. Vi er blevet udfordrede som kristne unge i dagens Danmark. Som volontører er vores mål ikke at vride armen om på eleverne for at de skal blive kristne, men vi vil gerne vise dem, at det er muligt at kombinere livet som kristen med livet som ung.

Lever ikke i en boble

På en blanding af nordjysk og københavnsk sætter de to volontører ord på deres utraditionelle valg.
– Det udfordrende og spændende er hele processen i at komme tæt ind på livet af en masse teenagere, der er opvokset vidt forskelligt, se deres behov og hjælpe dem til, at de kan få et succesfyldt år, hvor de oplever at blive accepteret som dem, de er, og udfordret til at ændre på dårlige vaner, lyder nogle af de forhåbninger, de to frivillige knytter til deres ophold i Nordsjælland.

– Efterskolen Øresund er ikke en boble, hvor alt ånder af fred og idyl, påpeger volontørerne.

For dem er Efterskolen Øresund ikke en boble, hvor vandet på Øresund altid er blåt og spejlblankt, og alt ånder af fred og idyl. Det er også den virkelige verden, hvor der både er storm og bølger, stjerneklare nætter og smukke solnedgange.

Fuldtids-storesøstre

– Vores liv på efterskolen har ikke mange fællestræk med vores ”gamle” liv i Aars og Vanløse, fortsætter Camilla og Sarah:
– Vi lever og bor i Espergærde, vi spiser her, sover her, arbejder her, hænger ud og hygger her. Vi har vores liv sammenflettet med teenagernes. Vores hverdag handler om chili con carne og boller i karry i uanede mængder, elpærer, der skal skiftes, besværlige teenagere, der ikke vil sove om natten, boldspil med boldforskrækkede piger, men mest af alt om tid med unikke, skønne teenagere på alle tider af dagen.
Ordene kommer hæsblæsende som de omfangsrige gøremål. Camilla og Sarah mener dog ikke, de mange opgaver vil efterlade dem forpustede.
– Til tider er det hårdt, fordi man mentalt aldrig har fri. Vores job er en livsstil, hvilket også gør det vigtigt for os at komme lidt væk og få et pusterum indimellem, forklarer volontørerne, der finder det mere belastende, at der er ting, de ikke overkommer.
– Det sværeste er, ikke at tage ansvaret for alle 80 teenagere, ikke at komme til at føle, at det er vores opgave, at alle er glade og tilfredse. Ikke at se det som et nederlag, hvis en elev er ked af at være her eller er frustreret over ikke at kunne få hverdagen til at hænge sammen, siger Sarah og Camilla, der finder det meget betydningsfuldt, at de er to til at bære ansvaret og dele frustrationer, bekymringer og glæder, når de kommer.
– For som volontører – storesøstre på fuld tid – er her altid noget at lave og nogen at se til, smiler de.

Møder de unge i øjenhøjde

– Vi er midt i opstarten, og det mærkes, at meget er nyt og anderledes. Og vi er, ligesom teenagerne, i en proces. I løbet af det næste år skal vi lære hinanden og os selv bedre at kende.
– Sandsynligvis vil livet blandt de hvide strandvejsvillaer ved Øresund til tider blive hårdt, vurderer de frivillige storesøstre, der dog ikke er i tvivl om, at de tilbringer deres sabbatsår på det rette sted.
Hvordan mærkes det, at Efterskolen Øresund er en kristen efterskole?
– I hverdagen har vi eksempelvis den daglige morgensang med andagt. For os personligt ser vi det som en vigtig del af de unges ophold, at de oplever, hvad det betyder for os – de ansatte – at leve som kristne, påpeger Camilla og Sarah, der især er opærksomme på at møde skolens ikke-kristne elever i øjenhøjde.
– Størstedelen af teenagerne på skolen er vokset op i hjem, hvor kristendommen ikke har været ”dagligdagsbrød”, så det er en udfordring, hvordan vi bedst muligt kan relatere til den enkelte ud fra egen tro.
– Det at være kristen handler for os om at finde forståelse for den enkelte, vise interesse, lære teenagerne at kende, undgå fordømmelse og give dem en chance for at vise deres fulde potentiale. Målet er, at de skal føle sig værdsat og få en større forståelse for, hvem Gud er, og hvad det kan have af betydning for dem i deres liv, lyder konklusionen inden interviewet sluttes af med et par ægte storesøstre-hop på efterskolens trampolin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også her