60 års kommunisme har ikke kuet Kinas kristne

Kina tilskriver kommunismen dets hastige vækst. Det samme gør de kristne om kirkens vækst.
Den 1. oktober fejrede Kina folkerepublikkens 60 års kommunistiske styre. Et jubilæum, der blev fejret med pompøse militærparader på den Himmelske Freds Plads i Beijing og rutinemæssig pacificering af de kristne.

Paraden på Den Himmelske Freds Plads var den største nogensinde, da Folkerepublikken Kina fejrede 60-års fødselsdag.

Med præsident Hu Jintao iklædt Mao-jakke flankeret af tonstungt militært isenkram og tusindvis af partisoldater gjorde det kinesiske styre sig på dagen stor umage med at signalere landet som en hastigt stigende global magt.
I ugerne op til jubilæet gjorde det samme styre sig ligeledes umage med at holde de kinesiske kristne i ave. Flere præster blev således arresteret, mens andre blev fjernet af det hemmelige politi, PSB.

Bulldozer mod kirke

Som tidligere beskrevet i Udfordringen blev en kirke i Shanxi-provinsen ligeledes i september stormet af politistyrker i Linfin. Flere af menighedens medlemmer blev såret under aktionen, der sluttede med, at to buldozere nedrev bygningen.
– At sende militær og politi mod en fredelig kirke er en uhørt udvikling for den 60 år gamle kinesiske folkerepublik. Det illustrerer i sig selv realiteterne omkring religionsfrihed i Kina, siger lederen for organisationen ChinaAid, Bob Fu, i en udtalelse.

Eksplosiv vækst

Kampen mod de kristne kan dog næppe vindes. Ifølge kinesiske forskere er den ikke-registrerede bevægelse af husmenigheder i dag Kinas største, og det anslås, at fem-seks pct. af Kinas befolkning i dag er kristne.
En nærmest eksplosiv vækst har således fundet sted trods de forfølgelser, der har fundet sted, lige siden Mao Tse Tung tog magten i 1949.
Efter 10 års kulturrevolution i 1960’erne og 1970’erne anså myndighederne ganske vist al religion som udryddet. Kirker og klostre var ødelagte eller var forvandlet til fabrikker, og mange troende sendt i arbejdslejre.
– Hvad styret ikke forudså, var, at den kinesiske kirke under kulturrevolutionen blev til en ”martyrkirke”, påpeger det katolske nyhedsbureau AsiaNews i forbindelse med republikkens 60-års fejring. Ifølge nyhedsbureauet hænger denne udvikling tæt sammen med tilvæksten af nye troende i Kina.
– Takket være kommunistisk forfølgelse er antallet af katolikker mangedoblet, hvilket også gælder protestanter, påpeger nyhedsbureauet.

Styret har intet at frygte

– At sende militær og politi mod en fredelig kirke er en uhørt udvikling for den 60 år gamle kinesiske folkerepublik, siger lederen for organisationen ChinaAid, Bob Fu.

Ifølge ChinaAids Bob Fu, der selv var medlem af kommunistpartiet, indtil han blev kristen og menneskerettighedsadvokat, har de kinesiske myndigheder beordret politi og militær til at slå hårdt ned på de kristne i Kina i ugerne op til 60-årsfejringen.
Nogle har tilbragt jubilæet i husarrest, andre i fængsel, mens et antal præster, hvis skæbne stadig er uvis, blev fjernet af specialstyrker.
– Det er tragisk, for styret har intet at frygte fra Kinas fredelige kirke, fastslår Bob Fu, der opfordrer det internationale samfund til at holde Kina fast på landets officielle religionsfrihed.
Ingen har det præcise overblik over Kinas kristne. Men uafhængige kilder anslår antallet til at være mellem 40 og 60 mio. Et tal, der stiger på trods af (eller måske hjulpet på vej af) 60 års undertrykkelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: