Historisk spændings- drama fra 700 f.Kr.

”Den assyriske spion” leder tankerne hen på Poul Hoffmann, men sprogligt er Jonatan Tylsgaards debutroman på det jævne.Somme tider må et forlag tage en chance – og det har Forlagsgruppen Lohse med Forlaget Fokal gjort med den murstenstykke debutroman af Jonatan Tylsgaard Larsen.På 580 sider fører han os gennem et drama, hvor Assyrien kæmpede for sin status som verdensmagt. Det et flot gjort. Der er mange fremmedartede navne at holde sammen på, men det lykkes for den unge forfatter. Så må man håbe, at det også lykkes for læserne.

Godt plot, men …

Plottet er rigtigt godt. Der er masser af intriger på kryds og tværs mellem konger, kronprinser, embedsmænd, lande og folk. Men bogen er svær at trænge ind i. Den fænger ikke fra starten, og man skal langt ind i den, før man fanges ind af plottet, intrigerne, miljøet og personerne. En række intriger er flettet ind i hinanden, og sammen med de mange fremmedartede navne gør det bogen langsommelig at komme i gang med. Først langt ind i bogen begynder man at tænke på den som en spændingsbog, men så tager den fat, og man bliver for alvor fanget ind og har svært ved at slippe den.
Romanen foregår omkring 700 f.Kr. i en tid, hvor Assyrien kæmpede indædt for sin status som verdensmagt. En af de assyriske officerer, Gimil-ea, der er vokset op hos en hofeunuk, som har opdraget ham og trænet ham som soldat, opsnapper et brev, som vækker gammelt fjendskab til live, og herefter vikles han ind i en række intriger og bliver selv en del af dem. Han kommer ofte i kamp, men vi ser ham også som spion i Judæa, hvor han kommer i en personlighedskonflikt. Der skal ikke her røbes noget om hvorfor.
Interne magtkampe og internationale konflikter tilspidses, og vi møder historisk kendte personer som Sargon, Sinhisur, Sankerib, Hizkkija, Esajas, Shebna, Eljakim, Joa m.fl., og personernes skæbner vikles mere og mere ind i hinanden, ofte med overraskelser. De tvinges til at træffe valg om loyalitet over for personer og fædreland, sandhed og kærlighed. Kærligheden har også sin plads i romanen og er med til at få historien til at flyde. Valgene påvirker naturligvis deres egne og landes skæbner, alt mens spændingen stiger, og man som læser for alvor bliver grebet af historien.

Virkelig gennemarbejdet

Baggrunden for romanen kan man finde i beretningerne om kong Hizkija i 2. Kong 18-20, Esajas 36-39 og 2. Krøn 29-32 samt i nogle historiske beretninger, bl.a. fra den græske historieskriver Herodot. Det er ikke nogen egentlig bibelsk roman, nærmere en historisk roman, der knytter sig til beretninger i Det Gamle Testamente. Der er tale om fri fiktion over faktiske historiske begivenheder. Bogen er virkelig gennemarbejdet, og der ligger et stort researcharbejde bag den. Tankerne ledes uvægerligt hen på Poul Hoffmann. Når man tænker på indholdet og researchen, er det oplagt at tænke på Poul Hoffman, men sprogligt er den på det jævne og uden det mættede billedsprog, der er med til at gøre en roman til stor litteratur. Her er Poul Hoffmann en mester, måske kan Jonatan Tylsgaard Larsen udvikle sig til at blive det? I hvert fald vil jeg med spænding vente på hans næste roman og glæde mig til at læse den.
Til sidst må jeg kaste lidt malurt i bægeret, men det gælder forlaget. Det er ærgerligt, at man i en så flot roman skal finde flere fejl, der burde have været opdaget ved korrekturlæsningen.

Jonatan Tylsgaard Larsen:
Den Assyriske Spion
580 sider • 299,95 kr.
Fokal/Lohse