Sådan vokser kirker

Folk kommer med i Kirken i Kulturcentret gennem venner, familie og lokal-tv.Man skulle tro, at tv holder folk væk fra kirken. At når man kan se gudstjenester på skærmen i stuen, gider man ikke bevæge sig hen i kirken.

En samlet konklusion fra syv årlige undersøgelser helt siden 2002 i Kirken i Kulturcentret, viser at mennesker først og fremmest får kontakt med kirken gennem relationer. Efter venner og familie kommer tv. Og Internettet har forbavsende lille effekt.

Men det er ikke tilfældet.
I hvert fald ikke i Københavns Kulturcenter på Nørrebro, der lægger hus til Danmarks største frikirke, Kirken i Kulturcentret. Kirken hører under Pinsekirken.
Her har 15 pct. af gudstjenestedeltagerne en given søndag formiddag fået den første kontakt til kirken gennem lokal-tv-stationen KKR/TV.
– Det er ret flot, siger kirkens administrationschef Rune Karlsen.

Relationer i højsædet

Men tv er ikke den største kontaktfaktor. En undersøgelse fra de seneste syv år i kirken, viser, at de fleste kommer med i kirken gennem venner (ca. 36 pct.), derefter gennem familien (22 pct.). Og når tv kommer på banen (15 pct.), sker det også i venners lag og familiens skød:
– Mange forældre fortæller, at de sidder sammen med deres børn og ser KKR/TV’s børneprogrammer, som på forskellige måder genfortæller og spiller fortællinger fra Bibelen. Det medfører, at børnene stiller spørgsmål, og det resulterer i, at børn og forældre går sammen i kirke for at lære mere, fortæller Tove Videbæk, der selv er vært ved flere ugentlige programmer.

Over 100 mennesker en given søndag kommer i kontakt med kirken gennem KKR, fortæller administrationschef Rune Karlsen.

I søndags kunne KKR/TV fejre 25 års jubilæum med en stort anlagt gallaaften direkte på tv. Stationen var den første lokal-tv-station i Danmark og er i dag den eneste lokal-tv-station, som har sendt kristent tv uafbrudt i 25 år.
Og altså ikke uden resultater.
Administrationschef i Københavns Kulturcenter Rune Karlsen har siden 2002 lavet årlige spørgeskemaundersøgelser blandt gudstjenestedeltagerne i kirken. Undersøgelsen omfatter dem, som har tilhørt kirken i 10 år eller mindre.
– Det er ret mange, når man tænker på, at ca. 700 personer møder op til kirkens to gudstjenester en given søndag. Det er over 100 mennesker, siger Rune Karlsen.