Frøer til aftensmad

Da vi ankom til byen Garoua her i Afrika, tog vi ind på det katolske gæstehjem. Her var de netop i gang med aftensmaden. Og vi fik lov at spiste med.Ofte synes vi jo, at afrikanerne spiser lidt for mange indvolde, hønsefødder og fiskehoveder, ja jeg har endda set nogen stå og stege en rotte over et bål. Velbekomme.
Men når man tager ind på et katolsk gæstehjem, som drives af franske brødre og søstre, så regner man med, at det er det franske køkken og at maden ligner vores egen.
”Værsgo’ spis løs”, sagde den franske broder gæstfrit og rakte et fad med noget, der lignede små kyllingevinger. Jeg begyndte at spise dem og spurgte samtidig, hvad det var.
”Det er frøer,” svarede han.
Smilende fortsatte jeg høfligt med at spise den frø, jeg var i gang med og lagde dens små ben på tallerknen, da jeg havde suttet dem rene.
”Bare spis dem alle” sagde han. ”Vi andre har fået.”
Nu har jeg før fået frø til aftensmad. Så jeg spiste videre, mens jeg forsøgte ikke at tænke på de små fyre, der hoppede rundt ude på trappen, da vi ankom.
”Jeg vidste ikke at afrikanerne spiste frøer?” sagde jeg.
”Det gør vi heller ikke”, svarede en søster fra Numan i Nigeria, som i stedet spiste en klump maniok med en slibrig sovs. Hunde spiser de ganske vist i en af stammerne derovre, men frøer…?
”Men vi synes, frøer smager godt. Det er en delikatesse!”, tilføjede franskmanden.
Så det er altså forklaringen på, at amerikanerne kalder franskmændene for ”Frogs” eller ”Frog Eaters”.
Faktisk smager de udmærket, frøerne, lidt lige som kylling, der er stegt olie. Og hvorfor skulle man ikke spise dem, når der nu er så mange af dem? Apostlen Peter fik jo i et syn besked på, at al mad var ren og til at nyde. Så jeg har også smagt slange. Men dog ikke hund.
På stationen vrimler det med frøer. Jeg mente, de var planteædere. Men jeg kunne se, de også snappede myg med deres lange tunge i aftenlyset på terassen.
Jeg følges med min søn John, som er på privat ferie. ”Pas på, du ikke træder på din madpakke!” forsøgte jeg at drille ham. Men han spiste flere frøer end jeg.