En kristelig dannelsesrejse

Millionæren Red Stevens dør pludseligt, og hans familie samles for at høre hans testamente blive læst op. Hans barnebarn, den forkælede og egoistiske Jason, dukker op til begravelsen ene og alene for arvepengene, men bliver i stedet sendt ud på en dannelsesrejse af sin bedstefar: I stedet for en millionarv får han en dvd med 12 opgaver, eller ”gaver” som Red kalder dem, som han må løse, før han får sine penge.Disse gaver bliver starten på en rejse, der vil strække Jason til det yderste, en rejse der vil lære ham om de konkrete værdier ved venskab, familie, ægte kærlighed, og de mere abstrakte værdier ved glæde, drømme, taknemmelighed, accept, tilgivelse og en ny start. Med på rejsen følger Alexia og hendes 10-årige datter Emily, der har leukæmi, og det bliver Emily især, der lærer Jason om meningen med livet.
En gave for livet er baseret på den kristne forfatter og taler Jim Stovalls bog af samme navn, og det er den fjerde film fra studiet Fox Faith, der er skabt for at give publikum kvalitetsfilm med inspiration til livet og med en positiv og respektfuld tilgang til kristendommen – et element der har manglet i filmhistorien de sidste mange år. Tanken er, at vi skal reflektere over de ting vi tillægger værdi her i livet. Er det materielle goder? Eller er det de mere udefinerbare øjeblikke, hvor livet møder os med åbne arme? En gave for livet placerer sig grundigt i den sidste kategori, og selvom historien ikke er særligt original, prøver den at kommentere på den til stadighed voksende grådighed i verden.
Der er intet i vejen med den moralske konklusion, filmen drager – og dens diskussion af tro og Guds plan med vores liv er et af højdepunkterne i filmen. Desværre falder En gave for livet engang i mellem i feel-good-fælden, så filmen som hele fremstår mere sentimental end troværdig. Dette forstærkes også af det romantiske plot, som egentlig slet ikke er nødvendigt, og ikke var en del af den oprindelige historie. Til gengæld er Emilys historie mindst lige så fascinerende som Jasons rejse mod selvopdagelse, og det er disse to, der bærer filmen.

En gave for livet • 114 min.
Kirkebutik.dk-pris: 35 kr.