Korglæde

Noget så usædvanligt som en dokumentarfilm, der fik pæn succes i biograferne.Man kommer tæt på mennesker på denne dvd. Mennesker der skal præstere noget. Og det i et drenge- og mandskor af stor kvalitet. Det er blevet til et betagende menneskeligt dokument, der taler til mange andre end musikinteresserede.Dokumentarfilmen om Herning kirkes drenge- og mandskor, der har været vist i biograferne, når virkelig vidt omkring på den godt 1½ time, filmen varer. Den begynder og ender med korets fornemme koncert i selveste Berlins store domkirke.

Bag om Bille – og hans kor

Mads Bille er korets entu-siastiske dirigent, og hans ambitioner med koret går som en rød tråd igennem alt. Vi er med til sanger søgning på skolerne i Herning, hvor første udvælgelse af ganske unge drenge skal levere gods til korets fremtid. At få sagt fra til de mange drenge, der ikke kan være med i koret, så det lyder som en ros og sejr for dem, skal der en god portion visdom til, og den har Mads Bille.
Ud over at vi konstant oplever ham agere i forhold til sangerne, kommer vi også bag om al den glorværdige staffage og ind til frustrationerne, dilemmaerne og tvivlen, enten vi erfarer om disse på hans ensomme vintercykelture i det herningensiske ørkenlandskab, eller følger ham på en kloster-retræte. Under en scene ved en gudstjeneste bekender han sig som troende og pointerer, hvor meget det betyder for ham at spille/synge med kor i menigheden. I øvesammenhæng slipper han måske lovlig mange eder løs, der kan virke lidt i kontrast hertil.
Man hører også om hans mangeartede overvejelser overfor det at være korleder, fx at han ikke vil være far for drengene, eller at han slår hårdt ned på de større drenge, der har for meget pubertetsenergi og i kåde slåskampe afreagerer på de mindre. Og vi kommer ud i andre miljøer, såsom hans vennebesøg hos billedhuggeren Cronhammer eller hans sponsorsamtaler med bank og Lego-fonden.
Der vises talrige scener fra korets virksomhed både til koncerter, øvning og gudstjenester. Ofte zoomes der ind, og således portrætteres i nærbillede en del drenge. Men vi oplever dem også ved de festlige efterkoncerter i afslappet samvær. Der glider et par øl ned – men der er jo også unge og voksne mænd med. Vi er med på øvelejr, vi er med til korprøver hjemme i Herning, hvor drengene får en skideballe for at komme for sent. Og vi følger de andre korpædagogers arbejde med koret.
Under koncerterne rundt i flere forskellige kirker er kameraet lige inde i synet af dirigenten, og hans opmuntrende bemærkninger til koret, foruden masser af pædagogiske anvisninger, der ofte er meget vittige og skarpe, opleves som værende sagt til os. Spids er hans ord til nogle halvsovende drenge ved en korprøve: ”Tidligt op, myggestik, svær barndom, hvad ved jeg, jeg er ligeglad – følg med!”
Der kræses på alle leder og kanter for koristerne, der ender med diplomer, som de kan være stolte af. I det hele taget er det så sympatisk, at hver dreng/ung mand betragtes som et individ med hver hans udviklingsmuligheder i musikalsk henseende. Koret, der er grundstammen i Den Jyske sangskole, dannet af Mads Bille, har mindst tre andre ansatte pædagoger og stemmetrænere, der træner drengene.
I individuelle rådgivnings timer får vi indblik i, at de er mennesker med dagligdags problemer som alle andre. Begejstringen for korsangen og venskabet bærer ofte, når det trykker i menneskelivet.
To voksne drenge følges intensivt. Miki har mistet begge forældre pga. henholdsvis druk og blodprop. Stefan har asperger og store problemer i sit arbejdsliv. Men korsangen er en stor støtte og glæde for dem.

Mangefacetteret film – med ekstramateriale

Bonus-dvd’en på 2½ timer indeholder uddybende portrætter af de to nævnte drenge, samt en masterclass, 10 sange, og instruktørens arbejde med filmen.
Instruktøren, Anne Holst Moulvad, har lavet en mangefacetteret film om idealisme og individualisme – det at have store mål og stræbe efter dem, og det at skulle præstere noget som ener i en flok – og om venskab og et givende fællesskab.

En stemme for livet
97 min. • NovaMedia
Kirkebutik.dk-pris: 135 kr.