Julemiraklet

Joyeux Noël (Glædelig jul) med den danske titel En dag uden krig er en smuk film, hvor den skærende kontrast mellem skyttegravens helvede og julenattens fred forøges af duetten mellem Nikolaus Sprink og hans elskede Anna. Der findes skønhed bag skyttegravene, og fred på jord – om end blot for en kort stund.Det er juleaften 1914: Du står i mudder til knæene, og du kan ikke længere mærke dine tæer. Dit gevær hænger tungt over skulderen, og ude i horisonten blafrer lysene fra fjendens skyttegrav. Du er på den frygtelige Vestfront, og modet hænger i laser. Pludselig brydes den truende stilhed af en ren og klar stemme, der løfter sig i en julesalme. En stemme bliver til flere, og der synges tværs over fjendelinjer. Det utænkelige sker: Våbnene nedlægges, og de første tyske og skotske soldater mødes på midten. Du tager forsigtige skridt ud ad skyttegravens mørke og mødes af et ansigt, der spejler dit, og en stemme, der på tysk ønsker dig en glædelig jul…

Et møde mellem fjender i et øjebliks klarhed

En dag uden krig følger tre forskellige mænd ved fronten: Den franske løjtnant Audebert der kæmper ikke blot mod fjenden, men også med sin faders forventninger til ham, den tyske operasanger Nikolaus Sprink og den skotske soldaterpræst Palmer, der mødes som mennesker og ikke soldater denne ene nat. Det er julemiraklet 1914: Tyske, franske og skotske soldater, der for en nat opgav krigen til fordel for freden. Mødet mellem fjender er et skinnende eksempel på et øjebliks klarhed i en vanvidskrig, der kostede tusinder livet. Det er derfor underligt, at der ikke før er lavet en rigtig Hollywoodfilm om denne begivenhed, der har alle elementer til en blockbuster. At verden måtte vente, gør dog ikke noget, når det, vi får i hænderne, er et så fint håndværk. En dag uden krig var nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film, og det har den til fulde fortjent.

Julefreden anno 1914

Man kan kritisere filmen for at rette et – historisk ukorrekt – angreb mod den katolske kirkes involvering i krigen, men jeg synes, at det syn, den katolske biskop i filmen propaganderer for, er rigeligt overskygget af det positive, som soldaterpræsten repræsenterer. At religiøs dobbeltmoral eksisterer, at næstekærlighed kun er rettet mod din umiddelbare næste, er ikke nyt under solen, men dette bliver præsenteret som et menneskeligt onde i filmen og ikke som en naturlig udløber af kristendommen.
Julefreden anno 1914 er blevet kaldt det døende suk fra en mere civiliseret tid. I julen 1915 blev skyttegravene bombarderet under ordrer fra de øverstkommanderende, der ikke ønskede en gentagelse af året før. En dag uden krig beskriver altså et enestående øjeblik, en kort velsignelse i en hæslig tid, og det er af den grund, man skal se filmen.

En dag uden krig • 111 min. • Kirkebutik.dk-pris: 35 kr.