En pose blandede bolcher

Af og til kan man som anmelder godt have sit hyr med antologier. Selvom de naturligvis har en paraply-overskrift (som man så kan forholde sig til), ender de alligevel med at minde om en stor pose blandede bolcher – og hvilket af dem er nu lige det mest tillokkende?For to år siden udgav Inge og Erling Møllehave en sådan antologi, Det glade hjerte lever længst, hed den, og nu kommer der så en opfølger. Fortæl en historie! har de sagt til en lang række både kendte (fx Bjarne Nielsen Brovst, Asger Baunsbak-Jensen, Troels Kløvedal og Jan Lindhardt) og mindre kendte. Og det skal helst være historier, der afspejler dé gode og smukke og berigende og livsbekræftende stunder, der kan opstå, og som kan give en større mening i livet ved mødet med andre mennesker.
Spændvidden i bidragene er stor.
Mickey Gjerris skriver om at ville have i stedet for at give og om at slippe ud af dødens rum; det samme gør Marianne Søndergaard Olesen med udgangspunkt i tragisk spædbarnsdød, og Katrine Louise Raun reflekterer over åndedraget som liv betragtet i forbindelse med en begravelse. Erling Møllehave fortæller om nogle af de mageløse mennesker fra fremmede kulturer, han har mødt som underviser på Avnstrup Centret.
Gode tankevækkere, men lad mig pege på et par bidrag, der lyser ganske særligt op: en meget morsom, lidt verdslig beretning af Poul Joachim Stender om den tyske soldat, der forelskede sig i en statues skønhed og dernæst modellens – og endte med at gøre hende med barn! Og så er der to andre præsters helt særlige beretninger om hver deres livtag med kærlighedens stærke arm: dels Vilhelm Stenders om, hvordan han solgte al sin ejendom for at følge sit hjerte og kærligheden på det fjerne ø-rige Tonga, dels Niels Christian Hvidts om den åbenbaring, han oplevede på Patmos og sin efterfølgende konvertering til katolicismen.
En af bogens bidragydere nævner K. E. Løgstrups ord om at være ”hinandens verden og hinandens skæbne”. Det får vi rig lejlighed til i denne bog. Den skal ikke læses fra-perm-til-perm, derimod i mindre bidder, hvis fuldt udbytte ønskes.

Inge og Erling Møllehave (red.):
Fra liv til liv – 21 hjertevarme historier at leve på
247 sider • 249 kr. • Kristeligt Dagblads Forlag