Højtidsfuldt glødende

Stephen Brandt-Hansens ”I julens lys” er årets jule-cd fra Kirkelig Kulturverksted.Norske Iver Kleive har igen stået i spidsen for en indspilning, der konstant påkalder sig opmærksomhed med et væld af harmoniske og klanglige lækkerier. Hvis man er træt af de kendte klanglige iklædninger fra juletidens næsten bevidstløst og monotont kværnende melodier fra Kvickly til kirke, er her et sobert alternativ, der blander kendt og ukendt julemusik. Hvert nummer er som at komme ind i et nyt musikalsk univers. Det er en kunst med så få remedier som klaver, kirkeorgel, mundharmonika, lidt perkussion, én mandlig rytmisk vokalsolist og en backinggroup på otte sangere at lave en så gennemvarieret cd.
Stephen Brandt-Hansen fortolker med følsom og udtryksfuld stemme teksten forbilledligt rent og purt. Sine steder, hvor det kræves, har han også den store stemme fremme, der fremkalder rislen ned af ryggen.
Iver Kleive akkompagnerer med sædvanlig storpoetisk klavertrylleri, der maner stemning og sceneri frem. Han er også en sand orgelmester, der nok ved at frembringe et klimaks med et godt orgelbrus.
Kleive står for de musikalske arrangementer, og han har en forkærlighed for klaverintroer, der ikke lader en ane, hvilken melodi han lægger op til, før solisten sætter ind. Og med brug af måske bare en enkel akkord, der er vakst bredt ud, kan han få et helt vers til at gå. Han bruger ofte ostinater, motiver der gentages igen og igen. På den måde overlader han så at sige téten til vokalsolisten: Værsgo, al opmærksomhed til dig!
Cd’en er i sin helhed lidt til den stille, eftertænksomme side, men brydes dog af et hurtigt nummer. Mundharmonika, koklokker, bongos og hi-hat har nærmest pointerende karakter i deres understøtning af teksten, nænsomt og iderigt. Få og gode steder kigger koret frem med tekst sammen med solisten, fx på den afsluttende Dejlig er jorden eller som i klimakset i Glade jul.
Blandt de spændende, men ukendte numre er ’Den fattige Gud’, filmmusikberømtheden Ennio Morricone’s ’Når Himlen gjester os’ , ’I julens lys ’, og den overraskende smukke ’Marias Vuggesang’, der ved nærmere eftersyn viser sig at være af den kendte klassiske komponist Max Reger. I alt 13 højtidsfulde sange med glød, der glæder.

Stephen Brandt-Hansen:
I julens lys
51 min.
Kirkebutikdk-pris: 145 kr.