Kirken bliver væk på TV2 i julen

DR1 og DR2 har et anstændigt antal juleprogrammer
med kristent indhold – også en ”grundtvigsk” jule-
kalender. Men TV2 byder kun på Jesus og Josephine…Det vrimler ikke med kirkelige tv-programmer i julemåneden. KLF Kirke & Medier har kigget public service-stationerne DR og TV2 efter i sømmene.Og konklusionen er: Nisser, mad og julegodter fylder godt på skærmen sammen med romantiske juleeventyr. DR1 og DR2 har afsat en kvote udsendelser med kirkeligt indhold i anledning af julen. Men TV2 skuffer – for her er den eneste ”kristne” juleudsendelse julekalenderen Jesus og Josephine.
Men på DR’s kanaler er der faktisk en hel del, der minder danskerne om, at julen først og fremmest er en kristen højtid. Det gælder fx DR’s egenproducerede julekalender Pagten, der er gennemsyret af Grundtvig og hans menneskesyn. De mærkværdige eventyr, børnene oplever, er tæt knyttet til Grundtvigs sange og tanker om det, man må kunne mestre for at blive et menneske med ånd og hjerte på rette sted. Pagten handler netop om det ansvar, vi har i forhold til de fællesskaber, vi er en del af.

Traditioner fornyet

På DR1 har det traditionelle Før Søndagen hver lørdag gennemgået en fornyelse, hvor kendte danskere fortæller om tro. Det populære DR Kirken forsætter også sin sejrsgang i julemåneden hver søndag kl. 14. Den 13. december transmitteres direkte fra en klimagudstjeneste i Københavns Domkirke med så prominente deltagere som bl.a. ærkebiskop Desmond Tutu, Dronning Margrethe og Prins Henrik. Og juleaftensdag er der naturligvis julegudstjeneste i DR Kirken kl. 15.
På DR2 kan man hver uge reflektere over tidens etiske og eksistentielle udfordringer sammen med tv-vært Dina Al-Erhayem. Tirsdag nat den 15. december samtaler filosof Anders Fogh Jensen og teolog Svend Andersen om emnet ”Dommedag – underholdning eller alvor?” Hvorfor er dommedagen forsvundet fra kirken? Og hvad siger det om os, at den i stedet er blevet til underholdning? spørger de.
I uge 53 mellem jul og nytår vises et amerikansk dokumentarprogram om Jesu ligklæde i Torino. Samme uge kommer også filmen Nonnen.

Tro på de nye kanaler

På den nye kulturkanal DR KD vises filmatiseringen af Hans Kirks roman Fiskerne i seks afsnit hver mandag fra den 14. december. På samme kanal vises også dokumentaren Kong Herodes bag myten den 30. december. På DR’s nye børnekanal Ramasjang tages børnene med i Holmens Kirke i programmet Historietimen. Her præsenteres børnene for troen på en åndelig verden den 23. december.
Og nu skulle man tro, der ville komme en mindst lige så lang liste af kirkelige programmer i julen på TV2, men nej. Ikke ud over genudsendelsen af den daglige julekalender om Jesus og Josephine. Det samme gælder ”networkskanalerne” – Zulu, Charlie og Film. TV2s kommunikationsafdeling oplyser, at der op mod jul kun vil være ”lettere underholdning” på kanalerne.
På TV2 er der altså ikke mere jule-tv med kirkeligt og kristent indhold ud over hvad man selv med en god portion fantasi og fortolkningsevne kan læse ud af diverse film og tv-serier.