Manasse stamme vender hjem til Israel

Mere end 7.000 medlemmer af Bibelens ”10 tabte stammer” vil emigrere til Israel.Alle 7.200 medlemmer af gruppen ”Bnei Menashe”, der menes at tilhøre en af Bibelens ”10 tabte stammer”, vil immigrere til Israel fra deres hjemegn i det nordøstlige hjørne af Indien i løbet af det næste år eller to.Det oplyser den israelske organisation ”Shavei Israel” (hebraisk for ”Tilbagekomst til Israel”), der hjælper såkaldte ”forsvundne jøder” med at indvandre til Israel fra så forskellige lande som Polen, Peru, Rusland, Kina, Portugal, Spanien og Brasilien – mennesker som hævder at have en historisk forbindelse med det jødiske folk, og som nu har besluttet at leve i Israel.
En af de mest interessante af disse grupper er efterkommere af Manasse stamme, en af de 10 tabte stammer, der er omtalt i Bibelen.
I alt var der tale om 12 stammer, og flertallet af dem, der i dag lever i Israel, er fra Juda og Benjamin stammer, i den sydlige del af landet.
Da assyrerne i 722 f. Kr. invaderede Israel (Nord-Israel), blev 10 af de 12 stammer drevet i landflygtighed: Ruben, Simeon, Issakar, Zebulon, Dan, Naftali, Gad, Asher, Efraim – og Manasse.

Har 50 synagoger i Bangladesh

Med jævne mellemrum har folk fra Asien og Afrika påberåbt sig, at de er de rette efterkommere af de 10 stammer. Nogle af dem er reelt dukket op, flere tusind år senere.
En af de største af disse grupper er ”Bnei Menashe” (”Menashes børn”), der lever en jødisk tilværelse i de indiske provinser Misoram og Manipur i Øst-Bangladesh, nær grænsen til Myanmar (Burma).
De siger, at de blev sendt i eksil af en assyrisk hersker for 2.700 år siden, og at de nu ønsker at vende tilbage til Israel.
Bnei Menashe-samfundet har 50 synagoger. I de sidste 10 år er gruppen blevet knyttet nærmere til jødedommen, takket være ”Shavei Israel”, som har oprettet undervisningscentre, hvor de kan lære mere hebraisk og jødedom, end de allerede har, og styrke deres jødiske identitet.
Flere hundrede medlemmer af gruppen er allerede kommet til Israel som indvandrere, men nu forestår en masse-immigration, efter at Israels sefardiske (orientalske) overrabbiner, Shlomo Amarm, har anerkendt gruppens tilknytning til Israel og besluttet, at de kan integreres i det jødiske folk.

200-300 konverteringer – ad gangen

Udsendte rabbinere fra Israel konverterede for nogen tid siden flere hundrede medlemmer af gruppen til jødedommen, men dette forårsagede en konflikt med den indiske regering, som mente, at Israel var involveret i missionær-aktivitet og religiøs omvendelse, hvilket er forbudt efter indisk lov.
Løsningen var at udføre omvendelsen i et andet land. Nepal blev valgt, fordi israelske ledere mente, at den nepalesiske regering ikke ville modsætte sig dette, og fordi ”Shavei Israel” allerede afholder årlige seminarer i undervisning og ledelse.
Hertil kommer, at ruten fra det nordøstlige Indien til Nepal er ret kort, og at rejsen kan gøres med tog.
Ifølge planen skal medlemmer af ”Bnei Menashe” rejse til Nepal i grupper på 200-300. Konverteringen bliver udført af udsendte hold fra den rabbinske domstol. Efter afslutningen af konverteringsprocessen vil indvandrerne kunne tage til Israel med et immigrantvisum.