Indisk ”Romeo og Julie”-historie

Efter flere århundredes britisk herredømme forlod den britiske hær Indien i 1947, og landet blev delt i to: det hinduistiske Indien og det muslimske Pakistan. Partition handler om den 38-årige Sikh Gian Singh, der forlader den britisk-indiske hær for at leve et stille liv som bonde, men finder sig selv splittet mellem kærligheden til den unge, muslimske pige Naseem og hans egen hinduistiske baggrund.De begivenheder som filmens titel henviser til, vil altid stå som en sort plet i det britiske imperiums historie. Tusindvis af mennesker blev tvangsflyttet fra en ende af landet til den anden, og denne migration resulterede i bølger af vold, der ofte tog udgangspunkt i religiøse overbevisninger.
Partition er en smuk, men barsk fortælling, der ultimativt handler om to mennesker, der på trods af stor modstand fra deres omgivelser alligevel formår at redde hinanden. Den er også et interessant indblik i en del af historien, vi måske har glemt, men hvis begivenheder stadig farver den politiske situation i både Indien og Pakistan.
Partition er måske ikke en stor Hollywood-produktion, men det er en fin, lille kærlighedshistorie, hvor himlen gløder, og floderne skinner, og der er håb for selv en Romeo og Julie.
Anne-Katrine Buch

Partition (dvd) • 112 min.