Det du hører er du selv

Der var engang, vi alle sammen gik og sagde ’bob- bob’, efter De Nattergales “The Julekalender”. Så var der dengang, vi sagde “så kan han lære det”. Hvor det udtryk stammer fra, nåede jeg aldrig at finde ud af. Men det blev så populært, at det kom på t-shirts.Min lille datter bruger flittigt udtrykket “Jeg hader det her”, når noget irriterer eller driller hende. Jeg undrede mig over, hvor det udtryk dog kom fra. Syntes nok, det blev brugt lidt for ofte og var et lidt for kraftigt udtryk til livets små hverdagssituationer. “Hader” er jo, når alt kommer til alt, et kraftigt ord.
En dag havde jeg faren i telefonen. Han kunne ikke finde sine nøgler, og stod og skulle ud af døren. “Jeg hader det her”, lød det irriteret. Med nøjagtig samme tonefald og tryk på “hader”, som vores lille datter praktiserende… Det var lidt svært at holde latteren tilbage i denne absolut alvorlige situation!

En af mine kolleger bruger flittigt vendingen “lige præcis”. Det havde jeg overhovedet ikke bemærket, før en anden gjorde opmærksom på det. Så hørte jeg det pludselig jævnligt og trak lidt på smilebåndet hver gang. Og så minsandten, under en telefonsamtale med min søster, hørte jeg mig selv sige “lige præcis”. Så vidt jeg ved, havde jeg ikke brugt dette udtryk før.
Til et møde med forældrerådet i min søns klasse få dage senere fløj ordene igen ud af min mund. Jeg havde ingen intentioner om at gøre denne vending til min, men min underbevidsthed var tilsyneladende af en anden opfattelse.

Modeprægende talemåder og vendinger er morsomme og harmløse, men de viser os ganske tydeligt, at vi påvirker hinanden. Det betyder faktisk noget, hvad vi går og siger – eller lytter til. “Det du hører, er du selv” var engang P3´s slogan. (Om det stadig er det, ved jeg ikke, for jeg stoppede efterfølgende med at lytte til P3…).

Der er en teori, der fortæller, at der skal ti positive bemærkninger til at udligne én negativ, sagt om og til en anden person. “Troen kommer af det, der høres”, og “ordet skaber, hvad det nævner”, er bare et par af de ting, Bibelen siger om ord. Så det kan godt betale sig for os alle, at vi vælger vore ord med omtanke.