Gammel vin på…

Stoew har tilført gamle salmer liv i albummet ”Fra mit hjerte ud” i en blanding af rock, folk og pop. Det er originalt, oprigtigt og ikke mindst: utrolig vellykket!Stoews debutalbum ”Håb, mit hjerte” solgte 1500 eksemplarer. Det hæver naturligvis forventningerne til opfølgeren ”Fra mit hjerte ud” – men de bliver indfriet.
Salmerne er tilført nye melodier, hvilket giver en friskhed og giver albummet en originalitet. Samtidigt lyder det ærligt og oprigtigt, uden at lyde som fællessang. Det skyldes nok også folk-genren, der præger numrene med en lethed og positivitet og samtidig får dem til at lyde ’pæredansk’.
Faktisk lyder det så naturligt og nutidigt, at man kunne tro, at Stoew selv havde skrevet teksterne.
Lyrisk er salmerne naturligvis rigtig stærke, og med de nye melodier kommer sandhederne frem naturligt og ligetil. De bliver måske tilmed stærkere, fordi man opfatter dem anderledes, end hvis de var sunget til et orgel i den ældre melodi og rytme.
Man ville måske umiddelbart frygte, at det nemt kunne lyde ’forkert’ at høre de kendte gamle salmer sunget med nye melodier. Eller at det nemt kunne blive en anstrengt ’version 2’, der lægger sig for meget op ad den originale melodi.
Men den frygt bliver heldigvis til skamme. Man kan sætte v-tegn ud for alle numrene, for det lyder bare ’rigtigt’, selvom de ikke lyder som de originale versioner. Og det er alligevel imponerende, når man snakker om så kendte salmer som ”O store Gud”, ”Op al den ting” og ”Vor Gud han er så fast en borg”.
Et andet dilemma ville være, om man skulle lave salmerne ’rigtig rockede’ eller ’stille’. Men Stoew ligger lige imellem, og med en god variation og dygtig musisk snilde giver de hver sang sjæl, så det hverken forekommer monotont eller – ja, som fællessang.
Man får lyst til at lovsynge Gud til denne musik, der må være et oplagt emne at importere i kirkerne – selvom albummet dog ikke kan karakteriseres som ’kirkemusik’.
Albummet henvender sig i øvrigt både til det yngre og det ældre publikum.
John