Har kirkeblade en fremtid?

Det traditionelle kirkeblad har fået konkurrence fra hjemmesider og sociale medier. Har kirkebladet en fremtid? Det har vi spurgt to kommunikationsfolk om fra hhv. Folkekirken og frikirker.

– Kirkebladet er ikke truet, men tvunget til at finde sin form, siger Michael Bobjerg fra FrikirkeNets Presseinformation.
– Kirkeblade har tendens til at stå i stampe. Derfor rusker vi lidt op i gamle vaner, siger Stefan Vase fra Danmarks Kirkelige Mediecenter.

– Ja bestemt – både som internt bindeled i kirkens sociale netværk og udadtil som billede af, hvad der foregår i kirken, siger Michael Bobjerg, der er pressekoordinator for 110 frikirker i FrikirkeNet.
Men kirkebladet er selvfølgelig oppe imod alle de sociale medier på nettet og andre digitale medier. Men jeg tror absolut, folk gerne vil have et kirkeblad i hånden, mener han:
– Kirkebladet er ikke truet, men tvunget til at finde sin form. Det kan ikke konkurrere med hjemmesider på aktualitet, men være et ”visitkort”, der viser, hvad der foregår i kirken for tiden, siger han.

Fysisk bindeled

– Mange blade og magasiner digitaliseres eller lægges om til hjemmesider og forsvinder derfor i trykt form. Men kirkebladet bør ikke følge den tendens. Kirkebladet er, når det skrives godt, et vigtigt fysisk bindeled mellem kirken og kirkegængerne, siger Stefan Vase, der er journalist i Danmarks Kirkelige Mediecenter.
Men hvorfor fysisk?
– Hvis kirkebladet forsvinder fra brevsprækken og ryger på nettet, kræver det noget mere af de interesserede. Kirkebladet er en løbende påmindelse om, at kirken er der, og at den er interesseret i at få besøg.

Kurser rusker op

Og netop derfor arrangerer både Kirkeligt Medieakademi og Danmarks Kirkelige Mediecenter kurser i at lave et godt kirkeblad.
Kirkeligt Medieakademi tager ud i sogne, provstier, stifter og andre kirkelige netværk og holder kurset med to undervisere ”on location” – som i Aalborg Stift den 24. april.
Danmarks Kirkelige Mediecenter holder fortrinsvis kurser i egne lokaler i Århus, men kommer også gerne ud. Stefan Vase kalder et kursus den 14. april ”Giv kirkebladet en overhaling!”
Hvorfor det?
– Kirkeblade har ofte tendens til at stå i stampe. Når en god model er fundet, bliver man ofte hængende i det. Men hvis modellen er 30 år gammel, er den ikke nødvendigvis så god længere. På kurset giver vi deltagerne tiltrængt ny inspiration og rusker lidt op i gamle vaner.

Læs også her