Inspirerende øjenåbner

Om hvordan Jesus-figurer optræder i nyere skandinavisk litteratur.Bogen Jesus som bogorm er endnu en bog, hvor titel og omslag nemt kan narre potentielle læsere.Bogen har sat sig for at undersøge, hvordan Jesus-figurer optræder i nyere skandinavisk litteratur. Efter en fin indledning lægges der ud med en inspirerende gennemgang af Lisbeth Salander som ”det perfekte offer” og Jesus-tematikker som fx korsfæstelse, død og opstandelse i Stig Larssons trilogi. Herefter følger otte kloge og interessante artikler – af forskellige forfattere – om forskellige værker og deres brug af og henvisning til Jesus-figuren. I Jesus som bogorm behandles – udover Stig Larsson – værker af Åsa Larsson, Peter Seeberg, Ida Jessen, Lars Husum, Jan Kjærstad, Kerstin Ekman, Anna Rydstedt og Simon Grotian.

God at blive klog af

Artiklerne er uafhængige af hinanden, og man kan derfor læse dem i vilkårlig række-følge eller springe over de kapitler, der ikke har interesse. Alle artiklerne er skrevet, så de kan læses, selv om man ikke har læst det værk, der analyseres. Læser man Jesus som bogorm først, vil man helt sikkert få mere ud af at læse de gennemgåede værker. Jeg fik pirret min lyst til selv at gå på jagt i litteraturen til trods for, at artiklerne afslører bøgernes handlingsforløb. For nogle vil artiklerne derfor kunne fungere som en introduktion, mens de for andre vil afsløre alt for meget af handlingen.
Nogle få af artiklerne er ”langhårede” og tunge af kæmpe sig igennem – men de fleste er heldigvis læservenlige. Generelt for dem alle er dog, at de er gode at blive kloge af. Og her kan vi vende tilbage til den første pointe, at bogens omslag kan vildlede. For forsiden ligner enten noget fra en børnebog eller et lidt amatøragtig værk – og det er bogen så langt fra. Har man en smule interesse for litteratur, er bogen en inspirerende øjenåbner, der giver redskaber til at få – eller efterbehandle – en god og indsigtsfuld læseoplevelse.

Jesus som bogorm
– Jesusfiguren i nyere
skandinavisk litteratur
148 sider • 218 kr.
Alfa