Syriens fredskrav: Kræver det halve Golan

Syrien åbner op for at slutte fred med Israel – hvis de til gengæld får det halve af Golan.Helt nye toner er overraskende kommet fra Syrien, der nu menes at være parat til en gradvis fredsordning med Israel til gengæld for en israelsk tilbagetrækning fra halvdelen af Golan-højderne.Oplysningen om dette er kommet fra den engelske konfliktforsker Gabrielle Rifkind, der er leder af Oxford Forsknings Gruppens Mellemøst Program, og som fornylig mødtes med den syriske udenrigsminister, Walid Muallem.
Historien er lige blevet bragt på forsiden af den ansete israelske avis ”Ha’aretz” under en 6-spaltet overskrift og er blevet samtaleemne i vide kredse.
Ifølge Rifkind vil Israel og Syrien, efter en israelsk tilbagetrækning fra det halve Golan, erklære en afslutning på deres fjendskab – som et første skridt.
I Rifkinds møde med Muallem deltog tillige en gruppe konfliktløsnings-sagkyndige.
På mødet foreslog den syriske minister, at Damaskus er rede til at overveje en trinvis tilnærmelse til Golan Højdernes tilbagegivning til Syrien.
Udenrigsminister Muallem sagde videre, at efter Israels rømning af 3/4 af området vil dette kunne medføre oprettelsen af en særlig ”interessesektion” i den amerikanske ambassade i Damaskus, og at en total rømning vil kunne føre til en syrisk ambassade i Israel.
Gabrielle Rifkind har haft en række samtaler med Muallem og har for nylig offentliggjort en artikel i den engelske avis ”Guardian” om sit sidste besøg i Damaskus. Hun siger, at Muallem har udtalt, at Syrien er seriøs om fred over Golan-højderne, men at Israel er nødt til at anerkende, at Syrien er berettiget til hver eneste tomme af Golan.
– Vi ønsker at indlede samtaler, sagde Muallem, der imidlertid tilføjede:
– For os er dette land helligt og en æressag.
Rifkind sagde videre til den israelske avis, at det ikke ville blive let at opnå fred med Syrien, men at det ville betale sig i det lange løb.
– Det vil kræve dristige skridt, sagde hun. Hvis det lykkes Israel og Syrien at opnå en aftale om Golan, vil der kunne blive en mulig rolle for Syrien som mægler mellem Israel på den ene side og Hamas og Hizbollah på den anden, hvilket drastisk vil kunne forbedre chancerne for en langtids borgfred – eller tilmed en permanent løsning mellem disse parter.