Ateistisk datalog på knæ for Gud

Da Dan Frederiksen zappede over på en kristen kanal, blev han så grebet, at han faldt på knæ foran skærmen.34-årige Dan Frederiksen var ateist og interesserede sig for kunstig intelligens.

Dan Frederiksen var ateist

Han havde tændt sit tv, mens han arbejdede ved computerne. En kristen evangelist talte indtrængende om at tro på Gud og opfordrede seerne til at bøje knæ og bede.

Selv om Dan bestemt ikke var religiøs, blev han så grebet af opfordringen, at han knælende på gulvet med løftede hænder. Han bad sammen med prædikanten en bøn om tilgivelse og om, at Jesus ville komme ind i hans data-liv.

I ét nu oplevede han, at hans tidligere så fastlåste ateistiske verdensbillede brød sammen, og hans verden blev fornyet. Han forstod i ét nu sandheden om ting, han før kun havde tænkt sig frem til.

Det var i dette nu, han pludselig forstod, at verden virkelig var skabt af Gud og ikke bare havde udviklet sig tilfældigt.

Hvordan så du verden før?
– Jeg var ikke militant ateist, jeg havde bare aldrig tænkt over alternativet, siger Dan Frederiksen. Han betegner sit tidligere verdenssyn som ’nøgternt og humanistisk velmenende’.

Dan havde ellers styr på sin tilværelse. Allerede under datalogi-studierne begyndte han at arbejde med ”visuel arkitektur”. Det vil populært sige, at han på computeren tegner og animerer planlagte byggerier, mens de endnu er på tegnebrættet. Det er så muligt for kunder, fx arkitekter og håndværkere at se, hvordan et kommende byggeri vil tage sig ud, mens det endnu er på idé-planet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Dans projekt udviklede sig, så han i dag har en velfungerende virksomhed med kunder i ind- og udland.

Han er barnedøbt, men har bortset fra et møde med en kristen medstuderende ikke forholdt sig til troen.

Fra Dan Frederiksens vinduer er der udsyn til skovklædte bakker på den ene side og Ålborgs storby miljø på den anden side.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tv og computere står stadig side om side og henter verden udefra ind i Dans univers.

Men i dag kommunikerer han også med omverden om tros-spørgsmål. Der er videnskabschat-fora på nettet, hvor han tager diskussioner med undrende videnskabsmænd og kvinder om, hvorvidt det er muligt at kombinere tro og viden.

Grebet af God-tv

Mødet med prædikanten Steve Hill, der råbte lidt højt på den kristne kanal God-tv, ændrede Dans verden.
– Jeg så fjernsyn på skærm nr. 2, mens jeg arbejdede på skærm 1 på computeren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det var den tidligere misbruger Steve Hill, der greb Dan med sit klare budskab: Knæl ned for Gud!

Dan zappede bare rundt på tv-kanalerne og stoppede på den kristne kanal.
– Var det tilfældigt?
– Umiddelbart, ja.

Dans opmærksomhed blev fanget af en meget højtråbende mand, der talte med stor intensitet. Det var Steve Hill fra Pensacola, Florida.

– Han virkede forholdsvis troværdig og ærlig. Det var ikke en prædiken. Han brugte ikke manuskript. Det var fængende. Han fortalte om sin kone og om præsten, der opsøgte hende hver lørdag, før Steve selv blev troende. Det var gribende.

Pludselig indså Dan sandheden i budskabet, faldt på knæ foran skærmen og overgav sig til Gud.

Dan havde set brudstykker med evangelisten 2-3 gange før. Hill sluttede hver gang med at opfordre seerne til at bøje knæ og bede til Gud.

Ændrede livssyn

– Jeg var jo hverken misbruger eller langt nede, da jeg bøjede knæ og begyndte at bede, forklarer velorganiserede Dan Frederiksen. Hans liv har ikke i første omgang ændret sig meget, men det har hans tanker.

– Det var mere en filosofisk ændring for mit vedkommende. Men det ændrede totalt mit livssyn. Før var jeg ubevidst om det åndelige og var udelukkende materielt og fysisk orienteret. Så kom erkendelsen om, at der er noget mere.

– Har du brugt dine data-værktøjer til at grave i dette ”mere”?

– Ja, med min baggrund i datalogi og kunstig intelligens er jeg nået frem til en slags bevis for, at vi er åndelige væsener og skabt.
Kunstig intelligens er den gren inden for datalogi, der beskæftiger sig med at få maskiner til at ”tænke”.

Man kan fremstille en intelligent maskine, der kan reagere, som om den var i smerte. Man kan lave en robot, hvor man lader den brænde hånden og får den til at skrige. Man kan lave så nuancerede reaktioner, man vil. Man kan lave den så intelligent, som man vil. MEN der vil aldrig være en oplevelse af smerte. Smerte er bevis for, at det åndelige er virkeligt.

Det bevis har været en god fast klippe at stå på, når jeg har overvejet, om det åndelige er noget, vi bilder os ind.

Så har jeg hurtigt kunnet kaste tvivl væk.
– Har du delt det her med nogen?
– Ja, på internettet, hvor man kommunikerer live med tekst. Der er forskellige emner. Der er også et forum for kunstig intelligens. Der er forskellige kategorier, som er relevante. Hvis nogen spørger, forklarer jeg dem om det.

– Bliver du forstået?

– Der er ofte store debatter.
Modstanderne er meget lidt lydhøre. Men jeg kan godt forholde mig til, at de ikke umiddelbart vil tro på Gud. Det ville jeg jo heller ikke selv. Nogle få forstår, men det er ofte nogen, der har lidt tro i forvejen.
Dan henviser til kendte videnskabsmænd som fx fysikeren og matematikeren Isaac Newton, der også kombinerede tro og viden.
Som nævnt har troen endnu ikke medført store ændringer udadtil i Dans sociale liv. Han går ikke i kirke. Det siger ham ikke så meget, forklarer han.
– Hvordan kommunikerer du så med Gud?
– Direkte i tanker og søgen igennem Bibelen. Jeg har en indre dialog med Gud.
Jeg søger at udvikle mig.

Fascineret af Jesus
Dan er meget fascineret af Jesus og koncentrerer sig om at læse om ham i Bibelen.
– Jeg tror, der kommer visdom gennem det. Jeg ser det som en stor udfordring, at Jesus siger, at vi skal gøre det samme, som han gjorde. Helbrede syge osv. Jeg er der ikke endnu, men løftet er der.
– Jeg læser Bibelen for at akkumulere visdom, siger den intelligente datalog.
Dan Frederiksen ser fortsat udsendelser fra God TV. Det er på en måde hans kirke.
Han ville formentlig aldrig selv have opsøgt en kirke eller et vækkelsesmøde, men gennem sit tv kunne han selv zappe sig frem til – det evige liv.