Mangel på presse-etik

Offentlig gabestok genindført.Radioavisen kunne fredag den 9. april fortælle, at en anonym mand i Berlingske Tidende beskylder en anonym, men endnu aktiv katolsk præst på Sjælland for pædofili.I bedste fald er det slet ikke sandt. Men i hvert fald er sagen ikke blevet undersøgt. Skulle det så være sandt, er det helt urimeligt (sådan) at udstille ikke blot den skyldige præst, men også de få ”katolske præster på Sjælland”, som den anonyme anklage gælder.
Det har altid været et godt princip i pressen, at ingen mistænkt eller anklaget er dømt, før retten har talt.
Derfor burde pressen ikke – og da slet ikke et gammelt og førhen så seriøst og hæderkronet dagblad som Berlingske Tidende – lade en anonym kilde på den måde tilsvine et menneske, som ikke kan forsvare sig.
Overgrebene skulle være sket i 1970’erne og 80’erne af enkeltpersoner, som naturligvis ikke har handlet i overensstemmelse med kirkens etik. Sexuelle overgreb mod børn, må ganske enkelt ikke finde sted. Men alle steder findes der desværre mennesker, som gør noget forkert. Og det er ikke rimeligt at bruge disse enkeltstående sager til en hetz imod Den Katolske Kirke. Man kan ikke undgå at fornemme, at der bag hetzen ligger en anden dagsorden end at hjælpe de ramte. Kunne man fx forestille sig en lignende hetz imod arbejderbevægelsen på grund af nogle få kriminelle medlemmer?
På grund af den urimelige hetz forsøger Den Katolske Kirke nu på alle måder at hjælpe ofrene og straffe evt. skyldige. Men det er jo ikke nemt, når anklagerne er anonyme. Kirken opfordrer dem, der har været udsat for overgreb, til hurtigst muligt at henvende sig direkte til politiet eller lade kirken få de nødvendige oplysninger for at kunne afværge yderligere overgreb.
Uanset hvor der sker overgreb og misbrug, skal de bekæmpes. Men ingen er tjent med denne offentlige gabestok. Igen oplever vi, at pressen hetzer mod kristenheden.