Spiritualitet finder vej til erhvervslivet
Tina Magaards antologi om nye veje i arbejdslivet kan fungere som en udmærket introduktion til begrebet spirituel ledelse.Religionen er løs, skriver professor Viggo Mortensen meget betegnende i sit indlæg i antologien Ledelse og spiritualitet. Spiritualitet, tidens buzzword for religion, kobles i dag med ledelse og erhvervsliv på en måde, der tidligere var utænkelig.
Bogen er en særdeles grundig gennemgang af temaet. Mindfulness, buddishme, kristen spiritualitet. Yoga og zen. Religiøs og spirituel praksis introduceres rask væk til medarbejdere på forskellige arbejdspladser. Sigtet er bl.a. at mindske stress, optimere effektiviteten og forbedre arbejdsmiljøet.
Hvad er meningen?
Hvilken betydning har det for medarbejdere i erhvervslivet, at stadig flere former for spiritualitet integreres i virksomhedskulturen?
Hvad er baggrunden for, at især Østens religiøse praksis som fx mindfulness og yoga tilbydes som værktøjer på danske arbejdspladser? Hvordan passer kristen spiritualitet i konteksten? Invaderer denne praksis medarbejdernes åndelige privatsfære?
Hvordan hænger det sammen med, at tro i øvrigt ikke ønskes uden for privatsfæren?
Er spirituel ledelse moderne virksomhedslederes mantra?
For den undersøgende og måske undrende læser er Magaard et relevant sted at starte.
Kritiske bidragydere
Hun præsenterer en række kompetente, kritiske og søgende bidragydere.
Jørn Borup gør rede for, hvordan elementer fra buddhismen er blevet transformeret til vestlig forbrugerkultur.
Elisa Morbjerg Wejse kritiserer, at karma-begrebet bruges i moderne ledelse. Hun argumenterer for at bruge kristen spiritualitet, hvor det handler om at give Gud plads.
Iben Krogsdal går afslørende tæt på en verdenskendt business coach, Anthony Robbins. Ham med selvudviklingsteknikken NLP.
Steen Hildebrandt tager afsæt i Dalai Lamas begreb om universiel ansvarlighed. Han peger videre på forskellige udviklingstræk i verden, som både er skabt af og kan løses af mennesker.
Der er kritik til de religiøse rødder og medfølgende værdier, mens andre ser det fra en positiv vinkel. Som en kritisk og undersøgende bog til at orientere sig med i den nye virkelighed, vi ikke kan komme uden om, er den ganske god at have i sit bibliotek.