Tv-direktør til biskopperne: Giv 10 mio. til kirke-tv

Ivar Brændgaard fra TV Midt/Vest kritiserede både folke- og frikirker på DKM’s årsmøde. – Frikirkerne laver dårligt fjernsyn, og Folkekirken sover i timen. Men der kan laves meget godt tv for 8-10 mio., sagde han. – Frikirkerne har rammerne, folkekirken har indholdet. Det betyder, at frikirkerne kører løs med dårlige tv-programmer, og folkekirken står i stampe og ikke rigtig kommer ud over kanten.Det sagde tv-direktør ved TV Midt/Vest Ivar Brændgaard ved Danmarks Kirkelige Mediecenters årsmøde torsdag den 22. april.
Han viste eksempler på programmer fra de frikirker, som var hurtige til at booke sendetid, da den nye landsdækkende digitale tv-kanal blev åbnet i november sidste år.

Krummede tæer

Han krummede tæer – og det samme gjorde de ca. 50 fremmødte. For UCB, ABC-TV og Helsingør Frikirke leverer ganske enkelt programmer i bundklassen. Og KKR-TV er heller ikke i orden, mente Iver Brændgaard.
Men frikirkerne udnytter mulighederne, måtte han indrømme:
– Frikirkerne har et forspring på 25 år. Folkekirken kendte ikke sin besøgelsestid, da der i sin tid blev mulighed for lokal-tv.

Folkekirken sover

Og Folkekirken sover stadig i timen og kom ikke rigtig med, da den nye ”must-carry” kanal blev frigivet, måtte tv-manden – der har en fortid som formand for Præsteforeningen – konstatere.
– Jeg har aldrig vidst, der var så mange firkirker i Danmark. De meldte ind i alle regioner. Så de er landsdækkende stort set alle sammen. De kører klatten. For de tog ikke blot en halv time her og der, men tog maksimum – tre timer hver. Og nu kører det dag ud og dag ind i timevis. De har sendetiden i 4 år – til 2013.
– Man kan kalde det en skraldekanal, men den kører jo, og den spiller, når folk står op om natten, når de ikke kan sove. Og nu tror folk, at det tegner hele kirken i Danmark.

Folkekirke: kom igen!

Men det er ikke kun frikirkernes skyld. Folkekirken – især biskopperne – har sovet i timen:
– Flere stifter er med, men det er ældre personer, der tegner programmerne, og det er svært at rekruttere gode tv-fortællere. Det er ikke lige her, journalistspirerne springer på.
– Jeg havde håbet, biskopperne kunne indse, at det var en udfordring, de skulle tage op. Så de kunne afsætte 8-10 mio. kr. Fire biskopper var med på ideen, men resten ved ikke, hvad ben de skal stå på.
Men opskriften er ganske enkel, mener Ivar Brænd-gaard:
– Nedsæt en bestyrelse, som skaber rammerne for godt kirke-tv. Lav kontrakter med freelancere og udlicitér. Og kom så med et konkret forslag til biskopperne. Der er stadig mange huller i sendefladen, så det er stadig muligt at hoppe på vognen. Danmarks Kirkelige Mediecenter bør være tovholder på projektet, sagde tv-direktøren.
– Tag ikke et nej for et nej. Man kan lave rigtig meget godt fjernsyn for 8-10 mio. Hvis vi ikke snart lærer at tage det alvorligt som kirke, så ryger vi bagud af dansen, så det gør ondt, sagde han.

Sigurd en succes

Efter indlægget fremlagde DKM sin årsrapport, der kunne fortælle om den igangværende mediesucces: Sigurd fortæller bibelhistorier. Her går bog, cd og dvd op i en højere endhed.
Ellers er DKM’s produkter primært på internettet. Over 300 sogne har nu oprettet en hjemmeside på DKM’s system. Man tilbyder også et online kalendersystem.
Centrets 14 medarbejdere styrer desuden en del reklameprojekter for organisationer.