Israel betegner flotillen på vej til Gaza som “provokation”.

Den israelske regering har besluttet at prøve at standse ni skibe med 800 pro-palæstinensiske demonstranter ombord, inden flotillen ventes at nå frem til Gaza-striben i begyndelsen af den kommende weekend.Regeringen besluttede, at skibene vil blive dirigeret til den israelske Middelhavshavn Ashdod – med magt, om nødvendigt. Aktivisterne ombord vil blive arresteret og udvist af Israel.

Det israelske militær vil i Ashdod aflæsse skibenes ladning af humanitær hjælp til Gaza og viderebringe denne til Gaza – via FN – efter at lasten er blevet undersøgt for våben.

Israelske kilder siger, at al ladning ombord på skibene allerede leveres af Israel til Gaza over land på regulær vis.

– Denne flotille er en provokation, som er malplaceret i betragtning af den humanitære situation i Gaza, der er stabil og god, siger oberst Moshe Levi, chef for det israelske militærs Gaza Koordinerings- og Forbindelses-Administration.

Ifølge Levi ankommer hver dag 100 lastbiler med forsyninger til Gaza-området, og i de sidste måneder er 1200 tons medicinske forsyninger kommet ind i Gaza.

Den israelske flåde har i de sidste uger afholdt en række øvelser for at forberede sig på, hvad der må opstå, når marinefartøjerne vil standse de ni skibe. Scanarioerne omfatter, at israelske commandotropper måske vil borde skibene, og at det vil kunne komme til voldelige sammenstød med passagererne, afhængig af disses reaktion.

Ifølge en højtstående kilde i Jerusalem drøftede man på regeringsmødet mulige reaktioner i internationale medier efter konfrontationen mellem den israelske flåde og de pro-palæstinensiske demonstranter

Ministrene besluttede at udenlandske journalister ville få tilladelse til være ombord på flådefartøjerne under operationen med hebilk på at få en “mere gunstig dækning” af situationen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den israelske journalist, Eitan Haber, har foreslået, at aktivisterne i Ashdod havn får overleveret breve til den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, der har siddet fængslet i Gaza i snart fire år.