Obama indbyder overraskende Netanyahu til Washington

Statsminister Binyamin Netanyahu er af præsident Barack Obama overraskende blevet indbudt til et nyt møde i Det hvide Hus, berammet til næste tirsdag.Det er blot få uger siden, de to mænd sidst mødtes i Washington, og Obama behandlede da Netanyahu på en ret nedværdigende måde, som har vakt kritik i vide kredse. Obama syntes ikke at være synderlig glad for Netanyahus besøg, der først blev arrangeret i sidste øjeblik og som et sent møde. Den israelske statsminister kom ind i Det hvide Hus gennem en sideindgang og måtte gå ud alene, og efter mødet var der ingen fælles udtalelse eller nogen fotografering af de to mænd.

Obama har erkendt, at dette ikke var den rette måde at behandle sin israelske allierede, og han har nu indledt, hvad man i nogle kredse betegner som en “charmeoffensiv” over for Israel.

Obamas stabschef i Det hvide Hus, Rahm Emanuel, der i disse dage er i Israel på et privat besøg, ventes at ville møde Netanyahu og herunder overbringe ham indbydelsen fra Obama.

Netanyahus besøg i Washington bliver ved afslutningen af den israelske regeringschefs forestående udenlandsrejse, der indledes i Paris imorgen, hvor han vil deltage i et møde i organisationen OECD, som Israel nu er blevet medlem af, og et efterfølgende besøg i Canada.

Ifølge israelske kilder har Obama ønsket at møde Netanyahu før præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, besøger Obama om kort tid.