Israelerne synes indifferente overfor stor civilforsvarsøvelse

Klokken 11 idag lød sirenerne over hele Israel med en varsel til befolkningen om at ile i tilflugtsrum som led i landets største civilforsvarsøvelse – men en meget stor del af indbyggerne lod som ingenting og fortsatte deres gerning som vanligt.En af undtagelserne fra denne passivitet var det israelske parlament, knesset, hvis formand, Reuven Rivlin, opfordrede medlemmerne til at skynde sig i tilflugtsrum i samme øjeblik sirenerne lød.

Også i retsbygninger og regeringskontorer efterkom man henstillingen om at søge i tilflugtsrum.

Omkring 68 kommuner, der repræsenterer 71 procent af Israels befolkning, deltog i civilforsvarsøvelsen.

Sirenerne hylede i 1 1/2 minut som led i øvelsen “Vendepunkt 4”, der skulle teste det israelske civile beredskab i tilfælde af en nødsituation.

Øvlsen omfattede at hjælpe folk, der foregav at være sårede eller indespærret under ruindynger, evakuering af civile fra simuleret raketramte områder og at bringe disse i sikkerhed på mindre farlige steder.

Hele morgenen havde der været simulerede krisescenarioer mange steder i landet omfattende foregivne angreb mod militære og civile mål.

Et eksempel på befolkningens ret indifferente reaktion var, at jeg var den eneste af otte lejlighedsindehavere, som indfandt sig i tilflugtsrummet.

Instruktionen til befolkningen omfattede, at man ikke måtte benytte elevator for at tage ned til beskyttelsesrummet i kælderen, men skulle bruge trappen. Om denne instruks blev fulgt af folk i højhuse med 20 eller flere etager må lades usagt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af grundene til den passive holdning var, at myndighedernes instruks til befolkningen syntes halvhjertet, f.eks. havde bilister fået at vide, at de blot skulle fortsætte med at køre.

600 skoler blev undtaget fra at deltage i øvelsen, fordi der skulle afholdes en særlig eksamen i matematik med andre facit end de, en elev havde “købt sig til”.

Som led i øvelsen åbnede det israelske militær otte gasmaske-distributionscentre, hvor folk i de pågældende områder kunne få udleveret gasmasker. Det har vist sig, at 40 procent af befolkningen ikke har gasmasker, og dette vil der blive rådet bod på de næste måneder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er dårligt forberedte på en trussel om kemisk krigsførelse mod Israel som følge af manglen på gasmasker, siger oberst Hilik Sofer, leder af Hjemmefrontkommandoens befolkningsafdeling.

Oberst Hilik betegner imidlertid øvelsen som et “gennembrud” hvad angår samarbejdet mellem militæret, redningstjenesterne og kommunerne.

Shai Nachman, knessetmedlem for Kadima-partiet og tidligere militær talsmand, siger:

– Truslen mod hjemmefronten vokser, og vi ved nu, at hele landet er sårbart over for missilangreb.


Artiklen fortsætter efter annoncen: