Skæbnessvanger konfrontration mellem Israel og “freds-flotille” på vej til Gaza

Skæbnessvangre konfrontationer mellem Israel og en såkaldt “friheds-flotille” omfattende ni skibe med 800 pro-palæstinensiske aktivister ombord på vej til Gaza-striben ventes at finde sted på Middelhavet i de næste timer eller imorgen, lørdag.Den første konfrontation bliver formentlig med en israelsk “mod-flotille” omfattende et antal privatejede lystfartøjer, som vil sejle ud fra marinaer, med besætninger som for nogle vedkommende vil bære blodbestænkede t-shirts, der skal repræsentere Hamas-organisationens terrroristgerninger.

En af “mod-flotillen”s organisatorer, Michael Dickson, siger, at de anti-israelske aktivister ignorerer menneskerettigheds-krænkelser og er mere interesserede i at skade Israel end at hjælpe palæstinenserne i Gaza.

Dickson siger videre, at aktivisterne kunne have nået Gaza på en eneste dag i stedet for en uge, og at de er drevet af had snarere end fred.

– De bryder sig ikke om de ofre, der lever under Hamas-styret i Gaza og i det sydlige Israel, siger han. Hvis aktivisterne havde gjort deres hjemmearbejde i stedet for at tro på Hamas’ propaganda, ville de have opdaget, at der ikke er brug for deres støtte – for der er ingen humanitær krise i Gaza.

Konfrontation med flåden

Den næste konfrontation bliver utvivlsomt mellem den israelske flåde og “friheds-flotillen”, når denne vil blive anråbt og anmodet om at tage til den israelske Middelhavshavn Ashdod, hvor skibenes ladning af 10.000 tons af humanitære forsyninger så – ifølge en israelsk plan – vil blive aflæsset og, efter inspektion for våben, bragt til Gaza af FN-hjælpeorganisationer.

Men denne konfrontation vil næppe forløbe så glat, som israelerne ønsker det. Skibene, der er fra Tyrkiet, England, Grækenland, Algeriet, Kuwait, Malaysia og Irland, vil formentlig prøve at udmanøvrere den israelske flåde og afvise at ændre kurs, men fortsætte mod Gaza. Skibene vil i så tilfælde blive bordet af israelske commando-styrker. Disse er bevæbnede, og vil i starten undersøge, om der skulle være terrorister ombord.

– Vi ønsker ingen voldelig konfrontation med aktivisterne, men vi er forberedt på alt, siger en israelsk talsmand. Skibene vil blive dirigeret til Ashdod og aktivisterne deporteret med fly. De, der ikke vil affinde sig med dette frivilligt, vil blive arresteret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det israelske udenrigsministerium betegner flotillen som “en politisk, anti-israelsk propaganda og provokation, der er blevet til på intitiativ af anti-israelske aktivister og islamiske ekstremister under dække af en humanitær kampagne, og at den er nært knyttet til det ekstremistiske Islamiske Broderskab”

Heltemodtagelse planlagt

Fra Gaza oplyses, at Hamas-styret vil tillade, at 20 civile fartøjer med omkring 100 personer ombord vil få tilladelse til at sejle ud for at hilse flotillen velkommen – hvis den når så langt. I Gaza har man forberedt en heltemodtagelse af aktivisterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På spørgsmålet fra en journalist om, hvordan Israel vil kunne undgå en “Public relations”-katastrofe, siger det israelske udenrigsministeriums talsmand, Yigal Palmor:

– Dette er ikke en uskyldig humanitær aktion. Den er arrangeret af folk, som har manipuleret for at få et sammenstød med israelere. Det må de tage ansvaret for.

Cypern har meddelt, at det ikke vil tillade noget skib at sejle fra dets havne til Gaza. Israel har anmodet Tyrkiet, Irland, Grækenland, Cypern og andre lande om at udstede et sådant forbud, men Cypern er den eneste stat, der har efterkommet anmodningen.

Organisatorerne af “Befri Gaza”-bevægelsen siger imidlertid, at de “følger tidtabellen” uanset det cypriotiske forbud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Gazas indbygggere er i en koncentrationslejr, og vi vil også komme i en sådan lejr, hvis vi bliver tilbageholdt, siger en af aktivisterne, Attila Somfalvi.

En lederartikel i den store israelske morgenavis, “Ha’aretz”, tager afstand fra den israelske regerings indstilling og skriver idag:

– Den lidelse Israel pådrager 1.5 millioner idbyggere i Gaza er ikke blot umenneskelig, men yderst skadelig for Israels status rundt om i verden… Selv om det skulle lykkes Israel at forhindre flotillen i at nå Gaza, må det fortsat døje med andre støttedemonstratioer.. Regeringen bør beslutte sig for omgående at indlede indirekte samtaler med Hamas, at blive mere fleksibel med at løslade fanger og ophæve blokaden af Gaza. Denne pris vil nok vise sig at være lavere end udgiften til skaden for Israels status.