Formindsket “friheds-flotille” nu på vej til Gaza-striben

En formindsket “friheds-flotille” af fem skibe i stedet for de oprindelige ni er nu på vej mod Gaza-striben for at bryde den israelske blokade af området, men den vil undervejs blive konfronteret med den israelske flåde, som vil prøve at dirigere flotillen til den israelske Middelhavshavn Ashdod.Der har de sidste dage været flere startforsøg for flotillen, men afgangen er blevet forsinket som følge af “fejl” i nogle af fartøjerne. I nogle kredse tilskrives dette sabotage, uden at det er nærmere begrundet.

Det dramatiske søtogt følges intenst ikke blot i Mellemøsten, men i store dele af verden, og der er ikke få repræsentanter for internationale medier ombord såvel på flotillens skibe, som i israelske flådefartøjer.

Fra flotillen rapporteres, at adskillige af de ombordværende pro-palæstinensiske aktivisters mobiltelefoner er blevet blokerede, uden at man ved, hvem de har gjort det og hvordan.

Nu der er færre skibe i flotillen, er antallet af passagerer også gået noget ned – fra de oprindelige 700, til et foreløbigt ukendt antal. Gruppen omfatter europæiske parlamentsmedlemmer, journalister repræsenterende verdenspressen og muslimske fredsaktivister.

En af de ombordværende er det kvindelige arabiske knessetmedlem Hanin Zuabi (Balad-partiet), der siger, at hun er stolt over at deltage i hvad hun siger er at “afslutte belejringen af Gaza”. og at flotillens formål “ikke blot er at bryde blokaden, men at bryde blokaden af israelernes sind og sjæl”.

Nogle knessetmedlemmer på højrefløjern har taget skarpt afstand fra Hanin Zuabis udtalelser og slået til lyd for, at hun udstødes fra knesset.

– Zuabi arbejder sammen med Israels fjender, opmuntrer terrorisme, skader Israels image internationalt, og dette er forræderi, skriver det liberale knessetmedlem, Danny Danon, i en anmodning til rigsdavokat Yehuda Weinstein om at få Zuabi arresteret ved hendes ankomst til Israel.

Situationen omkring blokaden har fået et internationalt perspektiv ved et læserbrev stilet til bladet “Jerusalem Post”, og hvor underskriveren, en englænder ved navn Steven Scheiner, skriver:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Er jeg den eneste der er forundret over verdenspressens interesse i skibe der bringer gods og folk til Gaza – sammenlignet med den tordnende stilhed, der ledsagede den britiske blokade af det daværende Palæstina, hvis handling forårsagede død af uskyldige mennesker, mange af dem holocaust overlevere. Eller måske dette var på et tidspunkt, da “jøder ikke var nyhedsstof” (“Jews weren’t news”)?

Sneglefart

Flotillen siges at bevæge sig i sneglefart og ventes at ville nå nær Gaza under den sidste del af weekenden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra den israelske flådehavn i Haifa rapporteres, at store flådestyrker er stationeret der for at forhindre flotillen i at nå til Gaza. Hver nat siden i fredags er tre israelske missil-fartøjer ankret op i flådehavnen, med commandostyrker ombord, som menes at ville borde flotillens skibe, hvis de ikke efterkommer en ordre om at sejle til Ashdod.

– Grunden til at vi har samlet en så stor styrke er at minimere den public relations-skade, vi vil få, mens vi udfører vores mission, siger en talsmand for flåden. Erfaringer har vist, at en stor styrke mindsker omfanget af vold. Missionen er relativ enkel, og vi er klare over, at den anden side vil bestræbe sig på, at vi tager os dårligt ud. Vi vil vise tilbageholdenhed og ikke reagere på provokationer. Vi vil blot gøre, hvad der er nødvendigt for at udføre vores mission – ikke mere, men heller ikke mindre.