Kampen begyndt om at blive Israels næste præsident

Officielt er det først om fire år, Israel skal have ny præsident som efterfølger for Shimon Peres, der til den tid vil være 91 år, efter at have været landets statsoverhoved i syv år.Kampen om at blive hans efterfølger er imidlertid allerede i fuld gang, for selv om Peres’ helbred er udmærket, kan han godt i sin høje alder blive så svækket, at der hurtigt må en afløser til.

To hovedpersoner er nu på scenen som kandidater til præsidentposten: Likud-politikeren, knessetformand Reuven Rivlin, 71, og Kadima-politikeren, tidligere knessetformand Dalia Itzik, 58.

De to kandidater er ikke blot rivaler om stillingen. De kan nærmest ikke udstå hinanden. Mundhuggeriet mellem dem har ikke så meget med parti-fjendtlighed at gøre, men snarere med, at de nærer mistillid til hinanden.

Stillingen som præsident er ceremoniel og præsidenten må ikke beskæftige sig med politik, men må være alle israeleres præsident, uanset partifarve. Præsidenten kan imidlertid godt gribe ind i moralske anliggender og benåde fanger, og det har flere af landets præsidenter gjort.

Bliver Dalia Itzik valgt til præsident, vil hun være den første kvinde på en så høj post, hvor hidtil blot Golda Meir kom til tops som statsminister for mange år siden. Itzik var skuffet, da hun for tre år siden tabte præsidentvalget til Peres. Hun havde da virket i 1 1/2 år som knessetformand – den næsthøjeste stilling i Israel, efter præsidenthvervet – og var i de18 måneder fungerende præsident, da den daværende præsident, Moshe Katsav, måtte trække sig tilbage efter beskyldninger om voldtægt og seksuelle chikanerier.

Itzik er en farverig person med.en vis karisma, Hun blomstrede i stillingen som fungerende præsident – med at benåde fanger, officiel modtagelse af nye ambassadører og som repræsentant for Israel ved officielle funktioner. Hun og Peres er begge ledende Kadima-politikere, men hun måtte trække sit kandidatur tilbage, da Peres meldte sig som præsidentkandidat.

Meningsmålinger viser, at Dalia Itzik er en af Israels mest populære politikere, og præsidentboligen synes at være inden for hendes rækkevidde. Men der er noget kontroversielt ved hende, idet hun er blevet beskyldt for korruption. Hun er imidlertid netop i disse dage blevet frikendt af den israelske ombudsmand for misbrug af offentlige midler til istandsættelse af sin privatbolig, men der er ingen officiel udtalelse om, at hun brugte 75.000 shekler af skattyderpenge på at opgradere sit hotelophold i Paris.

Itzik har beskyldt Rivlin for at rejse disse anliggender som et forsøg på at fjern hende fra konkurrencen om at blive præsident. Hun har været knessetmedlem siden 1992. Hun er født i Jerusalem og er af irakisk herkomst. Hun er gift med en funktionær i Israels Elektricitets-Selskab og de har tre børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Reuven Rivlin, der tilhører en af Israels mest indflydelsesrige familier, er også født i Jerusalem. Han er advokat af profession. Han har været knessetmedlem siden 1988 – og var en af tidl. statsminister Ariel Sharons argeste kritikere vedrørerende dennes politik om tilbagetrækning fra Gaza-striben. Han opnåede 90 af knessets 120 stemmer ved valget til knessetformand i marts, 2009. Han er gift og har fire børn.

Reuven Rivlin er kendt for sit staerke temperament. Han forekommer imidlertid at være en ret farveløs person, sammenlignet med Dalia Itzik.