Obama giver en slags undskyldning til Israel

Efter nogle ugers tilsyneladende kølighed i det amerikansk-israelske forhold har Obama-regeringen indledt en charmeoffensiv over for Israel – nogle mener tilmed, at det er en slags amerikansk undskyldning for dårlig behandling af Netanyahu-regeringen – og grunden til denne ændring er formentlig, at man i Det hvide Hus har konstateret, at et stigende antal amerikanske jøder er skuffede over Obamas håndtering af det israelsk-palæstinensiske anliggende.Præsident Barack Obama har brug for de amerikanske jøders støtte, og hans regering har nu – ikke mindst af hensyn til jødisk stemmeafgivning – besluttet at skubbe amerikansk-israelske meningsforskelle i baggrunden, i hvert fald indtil “midterm” kongresvalget til november.

Det amerikanske sindelagsskifte har været dramatisk. Et lavpunkt i forholdet mellem de to lande var, da Israel under vicepræsident Joe Bidens nylige besøg i Jerusalem meddelte, at det ville bygge 1600 boligenheder i bydelen Ramat Shlomo i Jerusalem. USA brugte denne chance til at presse Israel til at indlede indirekte fredssamtaler med palestinenserne – vel at mærke på betingelser som USA foretrak.

Så fulgte andre eksempler på amerikansk misfornøjelse med Israel: Udenrigsminister Hillary Clintons udskældning af statsminister Binyamin Netanyahu i en telefonopringning fra Washington, amerikanske talsmænds barske tone over for Israel og en amerikansk udtalelse om, at Israels handlinger bragte amerikanske soldaters liv i fare.

Endelig var der Obamas ret nedværdigende behandling af Netanyahu under dennes besøg i Washington – “som en utiltalende diktator fra et Tredje Verdens land”, ifølge klummeskriveren Jackson Diehl i “Washington Post”.

Derefter kom det amerikanske omsving, formentlig fordi man på højeste sted var blevet klar over, at forskellige meningsmålinger havde vist, at Obama var ved “at tabe jøderne”.

Nogle højdepunkter i dette omsving var, at Obama på et møde med jødiske kongresmænd skal have indrømmet, at han havde gjort nogle fejltrin i det amerikansk-israelske forhold, og at Newe York senatoren Chuck Shumer over for Obama havde sagt, at “hvis USA giver palæstinenserne håb om, at amerikanerne i stedet for palæstinenserne vil forhandle med israelerne, vil dette give bagslag”.

Senere fulgte andre amerikanske tilnærmelser til Israel, heriblandt et møde mellem embedsmænd i Det Hvide Hus og 15 amerikanske rabbinere, Obamas frokost med den amerikansk-jødiske leder, Nobelprisvinderen Elie Wiesel, og Obamas møde med de jødiske kongresmedlemmer.

Det jødiske repræsentantshusmedlem Steve Rothman (Demokrat, New Jersey) udtaler, at han anbefaler, at Obama besøger Israel, og at dette vil forbedre det amerikansk-israelske forhold.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Obama besøgte Israel sidste gang under præsidentvalgkampagnen i 2008.

Rothman var en af de amerikansk-jødiske politikere, som deltog i mødet med Obama.

– Præsidenten reagerede ikke direkte på forslaget om at besøge Israel, siger Rothman. Men jeg tror, det vil ske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden deltager i mødet, repræsentantshusmedlem Brad Sherman (Demokrat, Californien), tilføjer:

– Da dette forslag blev fremsat, tror jeg, at Obama nikkede og smilede.