Lene Espersen i Israel

Danmarks udenrigsminister mødtes med Israels præsident Peres – og palæstinenserne.Danmarks udenrigsminister, Lene Espersen, indledte søndag sit 3-dages besøg i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder – samtidig med, at det begynder at lysne for den israelsk-palæstinensiske fredsproces.Der er behersket optimisme her, efter at Den Arabiske Liga lørdag i Cairo har meddelt, at den støtter en genoptagelse af fredsdrøftelserne, som skal indledes om få dage. Denne udvikling har medført et vist lyssyn på situationen.
Lene Espersens besøg er det første af en dansk udenrigsminister i 1 1/2 år. Det finder sted på et tidspunkt med hektisk diplomatisk aktivitet, hvor der efter længere tids stilstand er håb om, at fredsforhandlingerne nu skal genoptages. Formålet med besøget er bl.a. at presse på for, at parterne kommer til forhandlingsbordet, og at de skaber de rette betingelser for seriøse forhandlinger.
Endvidere er formålet at drøfte, hvordan EU kan spille en mere aktiv rolle med at løse konflikterne i Mellemøsten.
Danmark vil fortsætte det aktive engagement i Mellemøsten og i fredsprocesen, hedder det i en udtalelse fra den danske ambassade i Tel Aviv.

Dialog med Peres

Første punkt på udenrigsminister Espersens program var præsident Shimon Peres modtagelse af hende i Jerusalem i sin embedsresidens, der var smykket med danske flag og en lang rød løber.
Peres, 87, modtog sin 45-årige danske gæst for enden af løberen. De smilede om kap, gav hinanden et varmt håndtryk og satte sig ned til en dialog, hvor Peres gav udtryk for sin tilfredshed med, at indirekte palæstinensisk-israelske fredsforhandlinger nu skal indledes.
– Disse drøftelser er tydeligvis nødvendige og i Israels interesse, sagde han. Israel ønsker en uafhængig, succesrig og velstående palæstinensisk stat. Israel er forberedt på at overvinde forhindringer i forhandlingerne. Afstanden mellem de to parter er lille, og vi er interesseret i en uafhængig palæstinensisk stat, der lever side om side med Israel; som selv har valgt to-stats løsningen. Vi rækker vores hånd i fred til alle vore naboer.
Peres takkede den danske minister for den varme og generøsitet, Danmark har vist over for Israel. Og han takkede hende personligt for hendes ”skarpe og klare stemme – i EU eller FN – om den iranske trussel og nødvendigheden af at indføre barske økonomiske sanktioner”.

”Med åbne øjne”

Præsidenten sagde, at Israel ”med åbne øjne” følger indsmuglingen af våben og missiler mellem Nord-Korea, Iran, Syrien og Libanon.
– Disse våben flyder lige til Iran, som bevæbner og styrker verdens globale terroristnetværk, inkl. Hizbollah i Libanon og andre grupper i Syrien, sagde Peres. Israel er sikker på, at langtrækkende, akkurate Scud-missiler smugles fra Syrien ind i Libanon.
– Syrien må holde op med at handle på én måde og tale anderledes. Dets støtte til terror kan ikke længere skjules.

En sand ven

Udenrigsminister Espersen svarede, at Danmark i Israel ser en sand ven – der har altid været et stærkt bilateralt forhold til Israel, og vores historie går langt tilbage, til vort venskab under Den anden Verdenskrig.
– Jeg har altid som privatperson troet meget stærkt på demokrati og forstår derfor de problemer, Israel er konfronteret med som et demokratisk land stillet over for mange sikkerhedsudfordringer, sagde hun videre. I Danmark støtter vi to-stats løsningen og håber snart at se fremskridt.
Om Iran sagde den danske minister, at det internationale samfund må vise en klar og forenet front mod Irans atom-ambitioner, og at Danmark havde virket inden for EU og FNs Sikkerhedsråd for at iværksætte sanktioner mod det iranske styre.
– Det er i alles interesse at isolere Iran, og dette vil være til gavn for hele verden, ikke blot Israel, understregede hun.
I det israelske udenrigsministerium kommenterer en talsmand det danske ministerbesøg således:
– Det er et led i det lange, venskabelig forhold mellem vore to lande, og besøget er en del af denne bilaterale, fortsatte dialog.
Næste punkt i hendes tætte program var møder med udenrigsminister Avigdor Lieberman og med statsminister Binyamin Netanyahu, en kransenedlæggelse ved monumentet for Israels grundlægger, Theodor Herzl, og et besøg i Yad Vashe-mindeinstitutionen for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen.

Situationen i Øst-Jerusalem

Besøgets første dag sluttede med, hvad der i programmet var betegnet som ”Besigtigelse af situationen i Øst-Jerusalem”.
Tirsdag skulle udenrigsminister Espersen mødes med repræsentanter for FN’s hjælpeorganisation UNRWA, med den israelske oppositionsleder, formanden for Kadima-partiet Tzipi Livni og med palæstinensiske politikere i Ramallah.

Til FN i New York

Fra Mellemøsten rejste Lene Espersen videre til New York, hvor hun den 4. maj vil deltog i konferencen om ikke-spredning af massseødelæggelsesvåben. Hun vil desuden mødes med FN-generalsekretær Ban Ki-moon, hvor emner som situationen i Mellemøsten, Afghanistan og Sudan vil stå på dagsordenen.

Den Arabiske Liga:
Ja til genoptagelse af fredsforhandlinger

Den Arabiske Liga meddelte lørdag i Cairo, at den støtter en genoptagelse af de palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser.
PLO’s eksekutivkomite vil mødes i nær fremtid for at bifalde Den Arabiske Ligas godkendelse, som vil bane vej for en tilbagevenden til fredsforhandlinger.
Statsminister Binyamin Netanyahu har hilst Ligaens godkendelse velkommen og sagt, at han ser frem til den officielle palæstinensiske beslutning om en fornyelse af fredsforhandlingerne. – ”nårsomhelst, hvorsomhelst og så længe de finder sted uden forhåndsbetingelser”.
Den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, siger advarende, at drøftelserne vil standse, hvis byggeri på Vestbred-området genoptages.
Drøftelserne, der vil finde sted med den amerikanske Mellemøst-udsending George Mitchell som mellemmand, vil omfatte ”endelig status”-anliggender, heriblandt grænser, Jerusalem og palæstinensiske flygtninge. Mitchell ventes til området i løbet af få dage.