Udfordrer til kristen livsstil

”Giv dig rig” via ”Tak for lån”.”Giv dig rig” – således lyder sloganet til en kampagne, som er løbet af stablen i år. Der lægges ud med denne antologi bestående af 10 teser om kristen livsstil, skrevet med provokerende skarphed og vovemod, der sætter tingene på spidsen og udfordrer til en livsstil af en anden verden.Det er i sandhed en blandet fornøjelse, for der doseres både med ”pisk og gulerod”, og når professor Kurt Christensen og alle de andre kalder os til at leve kristus-lig, er det på baggrund af en ”slående” karakteristik af kristnes ”indbyggede kortsynethed, magelighed og dårlige vaner” (s. 105).

At elske er at give

Bogen er ikke desto mindre skrevet i kærlig revselse, under konstant påmindelse om Guds store kærlighed, barmhjertighed og nåde. Når vi således udfordres, er det for at minde os om, hvilke værdier og prioriteter, der har evighedsperspektiv. Første tese lyder: ”Livet og alle dets goder er en gave fra Gud” – umiddelbart en meget enkel erkendelse, men den efterfølgende analyse af konsekvenserne set i finanskriseperspektiv bliver straks mere nuanceret og interessant. Vovet, men relevant er det at trække linjerne mellem velkendte (anerkendte) kristne synspunkter og deres umiddelbare applikation til nutidens problematikker. For skal man som kristen mene noget bestemt om finanskrise, klimaforandringer, ulandsbistand, social ulighed osv.? Det kan og vil forhåbentlig blive diskuteret.

Udfordring i forvalterskab

Tilbage sidder jeg med oplevelsen af at være blevet udfordret af en række intelligente mennesker, som opfordrer til mere end tanker og meninger, de udfordrer mig til at leve, dvs. handle, som en kristen. Med eksempler, principper, argumenter og spørgsmål sætter de spotlight på det kristne forvalterskab. Forvalterskabet, som gør, at akkumuleret rigdom ikke skal hentes i besiddelser, men i relationen til giveren (Gud), at næstebegrebet også gælder den 1 milliard mennesker, som lever i dyb fattigdom, at klodens forfatning ikke er mit ansvar alene; men min adfærd i forholdet til ressourcer, forurening og klima afspejler holdningen til Gud som skaber og opretholder af livet. Det er stærk kost, og der lægges ikke fingre imellem!

Anbefalelsesværdig

Tak for lån fortjener en plads på listen over bøger, som siger noget, der er brug for at blive sagt. Den er bestemt en anbefaling værdig for sit kærlige, men ærlige indspark i en kamp, der ikke kan vindes fra tilskuerpladserne. Vi må spille med – på det vindende partis side!

Tak for lån
– Ti teser om kristen livsstil
148 sider • 99,95 kr.
Lohse i samarbejde med LogosMedia, Credo og ELM Forlag