En ganske usædvanlig bogudgivelse

Med ”Hovedet under armen” behøver man i alle fald ikke begå intellektuelt selvmord for at kunne være tro mod Bibelen.Det er længe siden, vi har fået en så vigtig bog om, hvorfor det ikke uden videre er intellektuelt selvmord at være tro mod Bibelen, sådan helt bogstaveligt. Og så endda redelige, vise og oplyste svar. Forfatteren er Hans-Ole Bækgaard, blandt venner kendt som Olsen. Han giver løsninger på 60 bibelsteder fra Gammel og Ny Testamente, som mange i tidens løb har haft problemer med. Bogen er populært skrevet, spækket med bibelundervisning og fagligt velorienteret. Ofte støttes gengivelsen i Bibelen på Hverdagsdansk.
Denne nye bog vil kunne bruges i skole og kirke, men står også godt på hylden i andagtsrummet. Det er bogen for kristne, der er seriøst anfægtede af de mange formodede fejl i Bibelen. Den giver svar til søgende, der faktisk ærligt ønsker at give Bibelen en chance, men bare har hørt alle de forkerte udlægninger. En forside med et stort spørgsmålstegn hen over Bibelen siger mere end mange ord. Giv den til den anfægtede ven, som du gerne ville hjælpe, hvis du bare vidste hvordan, eller læs den, så du kan blive en endnu bedre ven for ham.

Svar på bibelkritik

Bogen giver en meget vigtig hjælp til at finde friske og velbegrundede svar på bibelkritik. Synet på Bibelen har skiftet siden 1950’erne, hvor kulturradikalister angreb Bibelens problemer intellektuelt og med videnskabelige argumenter. I dag forudsættes det ofte uden videre bare, at Bibelen er fuld af løgn og historisk totalt upålidelig, men dog interessant religiøs fiktion. Men tag ikke fejl, for kampen om tolkningen af ”modsigelser” og ”unøjagtigheder” skal vindes i hvert eneste slægtled. Og prøv bare at forsvare Bibelen over for en postmodernist! Tør du for øvrigt binde an med det uden en Olsen under armen?
De bibelkritiske spørgsmål har været diskuteret lige siden oldkirkens dage, uanset om folk nu var religiøse gnostikere eller humanistiske rationalister. De luftige abstrakte læsninger uden hold i Skriften og historien er måske roden til den nye aggressive ateisme. Måske eskalerer sekularismen i disse år, fordi Bibelens sandhed er gået tabt i folks bevidsthed, og nu bliver Bibelen ofte heller ikke læst som den sande kilde til åbenbaringen af Gud. Hvis det er ondets rod, kan Olsen klart indgå i rodbehandlingen.

Bibel- og trosforsvar

Bogen ligger i flot forlængelse af bidragene fra en Børløs Jensen og Poul Hoffmann og andre forfatterskaber siden 1950’erne, som ville forsvare Bibelen. Olsen trækker både på sin uddannelse og sin erfaring fra utallige foredrag for unge og som præst i en årrække ved den danske kirke i Jerusalem frem til sommeren 2009. Han er vant til at guide og kender ligtornene fra egne rejser.
Forlaget skriver på sin hjemmeside, at ”Her er basis for mange aha-oplevelser.” Bogen er også en igangsætter, der giver appetit på at finde nye løsninger og måske endog forsvare både Bibelen og troen. Andre vil nu vide, hvordan de skal svare næste gang, de kommer under angreb. Eller måske kan de bare tage religionsmødet helt anderledes afslappet i bevidstheden om, at nogen ved bedre. Det er lidt synd, at Olsen ikke også lige giver nogle små litteraturhints – men det må jo kunne klares på en hjemmeside eller i et diskussionsforum.

Eksempler fra Gammel Testamente

Efter at have læst de 30 stykker om Gammel Testamente tør jeg godt stå inde for det faglige niveau og vil lige nævne nogle eksempler fra den del, der dækker de 78 % af Bibelen og er hovedudfordringen. Olsen har den rigtige, men meget nye forklaring på gudesønnerne i 1. Mos 6,1-4. Der tilføjes en begrundelse for, hvorfor 1. Mos 9,20-27 ikke kan læses racistisk. Olsen forklarer, hvorfor universitetsfolk ikke bør tage afsked med Abraham i 1. Mos 22. Der er en gennemgang af problemet med onani, overraskende høje tal, renhedsforskrifter og meget andet. Og kender du mon løsningen på 1. Mos 34,38, 2. Mos 4,24-26 og den slags tekster? Måske er du ikke enig med Olsen i hans syn på Jefta som menneskeofrer, og du vil måske blive udfordret af alkoholismen i Ordsprogenes Bog? … Men døm selv!!!

Forbereder til udfordringer

Enhver der skal i gang i skole- eller universitetsverdenen efter sommerferien og forventer at blive udfordret på udfordringerne i Bibelen, har nu chancen for at komme på forkant i ferien. Hvad enten man er lærer eller studerende, underviser i børne- og teenarbejde, præst, eller bare en tænkende bibellæser, så bør man læse sin Olsen før sine tilhørere og for deres – og sin egen – skyld.
Ellers er det næsten som at gå til time med – hovedet under armen!
Anmeldt af Nicolai Winther-Nielsen

Hans-Ole Bækgaard:
Hovedet under armen
352 sider • 199,95 kr.
Lohse