Flere skibe på vej til Gaza – måske ledsaget af tyrkiske krigsskibe

En yderligere optrapning af den spændte situation omkring blokaden af Gaza-striben ventes at finde sted i den kommende weekend, når det irske skib “Rachel Corrie” – og et andet fartøj – kommer til området, medbringende et antal pro-palestinensiske aktivister.Ifølge et forlydende vil tyrkiske krigsskibe måske ledsage disse skibe, og hvis dette sker, vil det kunne medføre en konfrontation mellem tyrkiske og israelske flådeenheder. I så fald vil Israel ikke have mange chancer, for Tyrkiet er idag en af verdens stærkeste nationer militært.

“Rachel Corrie” er købt af pro-palestinensiske aktivister og opkaldt efter en kvindelig amerikansk fredsaktivist, som blev dræbt af en israelsk bulldozer i Gaza-striben for nogle år siden.

Skibet har i en ugestid været på vej fra Europa og sejlede for nogle dage siden gennem Gibraltar-strædet ind i Middelhavet. Et af dets besætningsmedlemmer, Derek Graham, siger, at efter at have erfaret om konfrontationen mellem israelsk militær og militante passagerer på “Friheds-flotillen” for nogle dage siden, er gruppen på “Rachel Corrie” mere opsat end nogenside på at fortsætte deres mission.

– Jeg vil tilråde passagerer og besætningsmelemmer at sidde roligt og vise deres hænder, så ingen kan påstå, at vi angriber israelerne, siger Graham.

“Ro i stedet for vrede”

Fra Tyrkiet rapporteres, at udenrigsminister Ahmet Davutogu har sagt til pressen, at det nu er på tide, at “ro erstatter vrede”, men han har samtidig slået til lyd for, at en international granskningskomite skal undersøge, hvad der egentlig skete under den israelske commandoaktion.

Den tyrkiske indenrigsminister, Besir Atalay, siger, at Tyrkiet har øget de tyrkiske sikkerhedsstyrkers beredskab for at beskytte Tyrkiets jødiske mindretal såvel som staben på den israelske ambassade og generalkonsulatet, der var begyndt at frygte for deres sikkerhed.

Familierne til et antal israelske ambassadefolk er idag vendt tilbage til Israel fra Tyrkiet, men ambassadørenog hans nærmeste medarbejdere forbliver.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tyrkiet har imens hjemkaldt sin ambassadør i Israel i protest mod den israelske kommando-aktion.

Og Nicaragua har, som det første land, afbrudt sin diplomatiske forbindelse med Israel.

På Tel Aviv Universitet har der idag været to demonstrationer – for og imod Israels aktion. 500 studenter deltog i en pro-israelsk sammenkomst, mens 100 arabiske studenter afholdt en anti-israelsk demonstration. Politiet havde indfundet sig for at skille de to grupper ad, hvis det skulle blive nødvendigt, men så vidt kom det ikke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stemningen i Israel er spændt – og manges øjne vil være rettet mod farvandet ud for Gaza for at følge, hvordan det israelske militær vil tackle ankomsten af en ny “friheds-flotille”.