Band med andet fokus besøger søndag Vejle

3000 mennesker forventes til kæmpe lovsangsfest, når Hillsong United gæster Vejle.- Alt de gør, udspringer af det lokale, de spiller lovsang i den lokale kirke, siger Andreas Mathew om Hillsong United, der søndag holder lovsangskoncert i Vejle.Mathew har selv tilbragt længere tid i Hillsong kirken i Australien, hvor bandet står for lovsangen om søndagen.
Selvom lovsangsbandet har opnået kæmpe succes over hele verden og i øjeblikket er på turne, tror Mathew ikke, at successen stiger dem til hovedet.
– En af trommeslagerne dernede sagde, at hvis han fik at vide, at han skulle stå på parkeringspladsen i stedet for at spille trommer næste søndag, så var det fint.
For det handler om visionen, om at mennesker skal blive mødt af Gud og få lov til at opleve Gud. Det handler ikke bare om åndelig oplevelse, men om kærlighed og omsorg.
Kirke er ikke bare inden for fire vægge, det er en livstil, siger Mathew.
Da Hillsong United for nyligt meddelte, at deres nye live-album ”A Beautiful Exchange” ville udkomme i juli, brugte de også anledningen til at lægge vægt på, at de er et lovsangsband, som er en del af deres lokale kirke, og at albummet ”er det kollektive udtryk af en samlet kirke, som tilbeder deres pragtfulde frelser”.

Som et fodboldstadion

Bandmedlemmerne i Hillsong United er fuldtidsansatte, da de bruger mange ressourcer på at udvikle og producere ny musik og samtidig spille til kirkens gudstjenester.
Der er 22.000 medlemmer af kirken, og alene i musikteamet arbejder 1.000 mennesker. Selvom Hillsong United er det mest kendte band fra kirken, findes der flere andre, og der udgives også mange cd’er fra bl.a. børnekirken.
Det er derfor også noget af en speciel arena at færdes i, erkender Mathew:
– Det er lidt som at træde ind på et fodboldstadion, hvor der hele tiden er fodboldkampe. Folk der hele tiden er begejstrede og favnende. Der sker noget på kryds og tværs i alle aldre og i alle genrer.

Andet fokus end salg

Selvom det kan virke meget kommercielt, ligger kirkens fokus ifølge Mathew et helt andet sted, når man kommer om bag kulisserne: nemlig hos Gud og mennesker.
– Der er mange ting, de ikke gør, som man kunne gøre, hvis man ville sælge flere cd’er, påpeger Mathew.
Hillsong United har desuden produceret en dokumentar, hvor man følger bandet på deres turne rundt i verden. Her kan man se, hvordan tusinder af kristne tilbeder Jesus sammen, og høre visionerne og tankerne hos bandmedlemmerne.
Første del af dokumentaren blev for nogle år siden vist i kommercielle biografer i Australien og også nogle steder i Europa.

Deler dåsemad ud

Hillsong United har de seneste år fokuseret en del på social uretfærdighed med bevægelsen I-Heart.
De har også haft en noget utraditionel opfordring til nogle af deres koncerter rundt i verden, bl.a. i USA.
– De opfordrer folk til at tage dåsemad med til koncerterne, som de gennem andre så videregiver til fattige mennesker, fortæller Mathew og forklarer, at bandet også har haft et særligt ønske til koncerten i Vejle.
De ville gerne invitere folk med, som ikke selv har råd, så de kan opleve at stå sammen med flere tusinde andre og synge til Jesus.
Derfor har arrangørerne indtil videre delt 50 billetter ud til flygtninge og indvandrere, hvoraf mange er kristne.

Ansigtsløse covers

Hillsong Uniteds albums er altid præget af et flot design, men bandets medlemmer fremstår så godt som aldrig på deres cd-covers. Medmindre de står i en større gruppe.
Det hænger sammen med, at bandet ikke ønsker at træde frem som enkeltpersoner eller opnå idol-status.
De ønsker først og fremmest at sætte fokus på noget andet, nemlig kærligheden til Gud og mennesker.
Desuden er der stor udskiftning i bandet, da de hele tiden udvikler nye talenter og lovsangsledere.
Selvom der naturligvis altid er nogle lovsangsledere, der bærer bandet videre, er det et ret nyt team, der spiller i Vejle på søndag. Men selvom der er stor udskiftning i Hillsong United, har bandet stadig deres egen særlige rockede og eksperimenterende lyd.
Inden avisens deadline er der solgt omkring 2800 billetter, men Mathew regner med, at antallet vil være oppe omkring 3000, når koncerten går i gang på søndag.