Mangel på botilbud til ældre alkoholmisbrugere

Antallet af ældre danskere stiger, og det samme gør deres forbrug af alkohol.- Der er masser af steder for dem, som gerne vil drikke. Man kan drikke på plejehjemmet, få personalet til at skænke op for sig, og der kan drikkes i det offentlige rum. Men hvorfor har kommunerne ingen rusfrie botilbud?

Der er kun få private botilbud, hvor beboerne kan være sikre på, at der ikke bliver drukket. (Modelfoto)

Det spørger forstander René Boye Knudsen om. Han leder Blå Kors Fredshavn, som er et rusfrit bo- og behandlingstilbud for mennesker med misbrugsproblemer og psykiske lidelser.
– Politikere, behandlere og fagpersoner inden for misbrugsbehandling fokuserer meget på, at der skal være ret til at drikke og tage stoffer, hvor man vil. Men ingen interesserer sig for retten til et rusfrit sted at bo, siger René Boye Knudsen.

Kun private tilbud

I Danmark findes der stort set kun private botilbud og plejehjem, som er helt fri for alkohol. Blå Kors har rusfrie botilbud blandt andet i Espergærde, Arden, Skannerup, Hobro og Fredshavn.
Der vil fremover blive endnu mere brug for boliger, som imødekommer ældre og andres behov for et rusfrit miljø. Eksempelvis psykisk syge, som er ude af stand til selv at styre deres indtag af alkohol.

Flere ældre alkoholikere

Behovet stiger, fordi antallet af ældre danskere stiger, og det samme gør deres forbrug af alkohol, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
– Det er et overset problem, at der er så få botilbud og plejehjem, hvor beboerne kan være sikre på, at der ikke bliver drukket. Mennesker, som er kommet ud af et langt alkoholmisbrug, er i konstant risiko for at falde tilbage, hvis de jævnligt ser flasker på bordet. Vi mener, at der skal være botilbud og plejehjem for alle mennesker – også dem, der har brug for at leve uden alkohol, siger generalsekretær for Blå Kors Danmark, Jens Erik Rasmussen.
/sl