Lægen, der også beder for patienterne

Den færøske læge Jenis av Rana har ofte oplevet, at det hjælper at bede for patienterne. Han sidder også i Lagtinget på Færøerne.Det sker ikke så sjældent, at Jenis av Rana spørger efter hjælp fra ”den store læge”, når han ikke selv er i stand til at hjælpe sine patienter så godt, som han gerne vil.

Anna og Jenis av Rana bor og arbejder i Thorshavn på Færøerne. Anna er sundhedsplejerske, og Jenis er læge og politiker. Og prædikant i sin fritid.

– Jesus har altid været min frelser, min bedste ven, rådgiver – og læge, siger Jenis.
– Det har altid været naturligt for mig at bede ham om helbredelse for min kone Anna, mine børn, mig selv – og selvfølgelig også for mine patienter. Han har altid været der for mig.
Jeg kunne fortælle mange oplevelser om helbredelse på Færøerne, siger han og nævner et usædvanligt eksempel:

Kommunisten

Arnbjørn var leder af Det kommunistiske Parti på Færøerne. Han var kendt for at være meget overbevist om sin ideologi. Han fortsatte med at være kommunist, da Berlinmuren faldt, og mange andre opgav kommunismen. Men ikke Arnbjørn.
Nu havde Arnbjørn fået stærke smerter i ryggen og den venstre hofte, og ingen læger kunne finde ud af hvorfor. Så de havde givet op og havde ordineret smertestillende medicin.
Nu var kommunisten på vej hen til sin egen læge for at få en recept på denne medicin. På vejen mødte han en bekendt og fortalte, at hans egen læge var på ferie, så han ville bede Dr. Jenis om at udskrive pillerne i stedet.
”Jamen, så skulle du også bede ham om at bede for dig, så du kan blive rask”, svarede hans gode ven.
Kommunisten Arnbjørn lo ad ham: ”Bede for mig” vrængede han og gik hen til Dr. Jenis.
”En af mine venner foreslog mig at lade dig bede for mig om helbredelse”, fortalte han lidt sarkastisk lægen.
– Jeg kunne næsten ikke tro, at denne kendte kommunist talte om at bede til Gud, men jeg mærkede, hvordan jeg blev fyldt af Guds Helligånd og fyldt med medlidenhed med denne stakkels mand.
Jeg skrev recepten og fortalte ham, at jeg også gerne ville gøre, som han foreslog: At bede for ham.
Han blev meget forbløffet.
Men jeg lagde mig på knæ og bad Jesus om at røre ved ham og helbrede ham. Han sagde ingenting, men rejste sig og gik, så snart jeg havde bedt for ham…
Jeg vidste ikke, hvordan han havde opfattet det, men jeg havde følt mig ledt til at bede for ham af Helligånden.

Der skete noget…

Kommunisten Arnbjørn mødte også ”den store læge”, da Jenis bad for ham.

Nogle dage senere fortalte nogle venner mig, at kommunistlederen om søndagen for første gang i sit liv var gået ind i en kirke – i Pinsekirken i Thorshavn! Folk var målløse over at se ham dér og spurgte, hvorfor han var kommet.
Han fortalte, hvordan Jesus havde helbredt ham og forandret ham øjeblikkeligt en morgen på lægens kontor.
Han fortalte, hvordan smerterne i samme øjeblik forsvandt og ikke var vendt tilbage, og om hvordan han havde besluttet at give sit liv til Jesus Kristus.
Arnbjørn er død nu, men han levede med Gud resten af sit liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også politiker

I 1983 blev Jenis av Rana uddannet som læge i Århus og flyttede efter en tid i Danmark tilbage til Færøerne. Her blev han valgt ind i kommunestyret for Thorshavn fra 1993-96. I 1995 blev han kommunelæge i Thorshavn. Fra 1994 har han siddet i Lagtinget, som svarer til det danske Folketinget.
Jenis av Rana var oprindeligt opstillet for Kristeligt Folkeparti, men da partiet i Danmark i en periode gik i en anden retning, end færingerne brød sig om, stiftede Jenis et lokalt parti, som havde klare holdninger.
Miðflokkin eller Midterpartiet blev en succes og fik tre mand ind i det færøske Lagtinget, som svarer til Folketinget for de 48.000 færinger på de 18 øer i Nordatlanten.
Partiet har ikke mindst opbakning fra de bevidste kristne på øerne, men også fra folk, der bare godt kan li’ Jenis og hans måde at sige og gøre tingene på.

At høre Guds stemme

Selv om Jenis er læge og politiker, glemmer han aldrig sin kristne tro. Det er vigtigt for ham at være åben for, hvad Gud leder ham til.
Engang var han på Grønland sammen med andre færøske politikere.
Sent om aftenen fik Jenis en fornemmelse af, at han skulle tage ind til byens centrum.
– Lad være med det så sent, advarede hans kollega og tilføjede: – Grønlænderne kunne jo tro, at du var en dansker, og overfalde dig…
Grønlænderne betragter nemlig færingerne som et broderfolk, mens danskerne opfattes som kolonialister.
– Jo, men jeg tror alligevel, at jeg skal tage ind til byen, mente Jenis og prajede en taxi.
Undervejs faldt han i snak med chaufføren. Da han spurgte chaufføren, om han vidste, hvor missionshuset lå, svarede han blot afvisende: ”Det kender jeg ikke noget til”. Jenis undrede sig, for det kunne ikke passe, at taxi-manden ikke kendte missionshuset, der også fungerede som forsamlingshus i den forholdsvis lille by.
Da de nåede til centrum, betalte Jenis for taxien og sagde farvel. Og han tilføjede så nogle ord, som faldt ham ind, om Jesus, som man ikke kunne komme udenom.
I det samme brød taxi-manden sammen og sagde, at nu kunne han ikke holde det ud længere. Han fortalte, at hans kone var begyndt at komme i missionshuset, og at han derfor havde forladt hende i vrede. Men nu kunne han ikke holde livet ud længere.
Nu forstod Jenis, at det var for denne mands skyld, at han var blevet sendt i byen ved midnatstid. De fik snakket godt og bedt sammen, og manden vendte tilbage til sin kone.

Mange andre læger

Jenis av Rana er i dag nordisk repræsentant for et stort netværk af kristne læger.
– For fem år siden, i 2005, blev jeg inviteret til en kongres for kristne læger i Indien. Jeg var helt overvældet, for jeg kendte dengang ikke andre kristne læger, der bad for deres patienter og troede på guddommelig helbredelse, fortæller Jenis.
Han og Anna har netop været med til World Christian Doctors Networks konference i Rom, som Udfordringen fortalte om i uge 22.
Læs om Dr. Crandalls dødeopvækkelse i næste uge.


Artiklen fortsætter efter annoncen: