LIBYSK SKIB MED KURS MOD GAZA TAGET TIL EGYPTEN I STEDET

De mange, der de sidste døgn har fulgt det libyske skib “Hope” og dets kurs mod Gaza-striben, kan ånde lettet op – for fartøjet er nu i den egyptiske havn El Arish.Otte israelske krigsskibe fulgte nøje skibet, fire paa hver side af fartøjet, for at sikre, at det ville lægge kursen om og fulgte israelske henvisninger om ikke at tage til Gaza. Episoden fik en fredelig udgang og et formentligt drama til søs blev undgået.

Den egyptiske udenrigsminister, Ahmed Aboul Gheit, oplyser, at Egypten har tilladt skibet at lægge til i El Arish, efter anmodning af dets besætning.

Bag kulisserne blev der i flere dage udfoldet febrilske diplomatiske bestræbelser for at faa skibet omdirigeret. Blandt de involverede var det amerikanske udenrigsministerium, EU’s udenrigschef Catherine Ashton og den såkaldte “kvartet”s særlige Mellemøst-udsending, Tony Blair.

Samtidigt havde den israelske udenrigsminister, Avigdor Lieberman, gennem en “tredje part” indirekte kontakt med lederen af den libyske velfærdsorganisation, som ville sende nødhjælp til Gaza, Saif al-Islam Gaddafi – søn af Libyens hersker, Muammar Gaddafi – for at faa ham til bringe skibet til El Arish og undgå en konfrontation med den israelske flåde.

Hovedmægleren bag disse forhandlinger er den østrigske mangemillionær, Martin Schlaff, som skal have nær forbindelse til såvel Muammar Gaddafi som Lieberman.

I Gaza havn ventede mange forgæves paa skibets ankomst. Statsministeren i Hamas-styret, Ismail Hanieyh, amodede indtrængende skibets organisatorer om ikke at ændre kurs og slog til lyd for flere “Friheds-flotiller”.

“Hope” er af pro-palestinensiske aktivister omdøbt fra “Amalthea” og sejler under Moldovas flag. Dets kaptajn er en cubaner, der blot er identificeret som Antonio. Skibets last af 2000 tons medicinalvarerer og de ombordværende passagerer vil komme ind i Gaza gennem Rafah grænseovergangen, mens levnedsmidlerne vil komme over grænsen ved Awja.

Ifølge kaptajn Gamal Abdel Maqsoud, der er chef for havnen i El Arish, vil det egyptiske Røde Halvmåne (svarer til Røde Kors), være ansvarlig for overførslen ved begge grænseovergange, og det har sendt lastbiler til El Arish for at tage sig af transporten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En israelsk regeringstalsmand siger, at Israel ikke har ændret sin politik om søværts blokade af Gaza, hvilket medførte, at israelske commandosoldater dræbte ni tyrkere under et raid mod det tyrkiske skib “Mavi Marmarra” den 31. maj. Blokaden af Gaza over land er imidlertid blevet slækket af Israel efter denne episode, utvivlsomt en følge af den internationale kritik af Israel for dettes håndtering af raidet.