BILL CLINTON OG CARTER MÅSKE TIL GAZA FOR SHALIT-UDVEKSLING

Tidl. præsident Bill Clinton, som ifjor fik to amerikanere ud af et fængsel i Nordkorea, er sammen med tidl. præsident Jimmy Carter omtalt som mægler i en plan om at få den kidnapppede israelske soldat, Gilad Shalit, ud af hans fire-årige fangenskab i Gaza-striben.Det er den egyptiske avis, “al-Mesryoon”, der er tilknyttet den islamiske opposition i Egypten, som bringer denne historie, ifølge den israelske avis, “Yediot Ahronot”. Den er ikke bekræftet fra officiel side.

I henhold til dette forlydende drøfter Cairo, Washington og Hamas, at Clinton og Carter skal tage til Gaza for at forhandle med Hamas’ ledelse om en “deal”, der skal omfatte, at Shalit frigives til Israel i udveksling med palestinensiske fanger.

“Al-Mesryoon” skriver, at et sådant besøg vil være det klareste tegn på Obama-regeringens åbenhed over for Hamas, efter uofficielle samtaler mellem amerikanske diplomater og Hamas’ ledelse i Damascus,

I Gaza ventes de to tidligere amerikanske statsoverhoveder at drøfte den israelske blokade af Gaza, Hamas’ internationale isolation og bevægelsens anerkendelse i den internationale arena i udveksling med visse garantier.

Muligheden af Billl Clintons involvering i drøftelser om Shalits løsladelse blev bragt på bane under statsminister Binyamin Netanyahus besøg i FN i New York i begyndelsen af juli, da han mødtes med Clinton. Baggrunden var Clintons rejse til Nordkorea i august ifjor, da han medvirkede i at få to amerikanere, der var idømt en fængselsstraf på 12 år, ud af deres fangenskab.

Clinton havde selv sendt Carter på en lignende mission til Pyongyang, da Clinton var præsident.

Imens fortsætter familien Shalit deres kamp for at få Gilad Shalit på fri fod, og den har oprettet et protesttelt over for statsministerboligen i Jerusalem.

Palestinensiske kilder i Gaza har til “Yediot Ahronot” udtalt, at forhandlingerne om Shalit er gået helt i stå. Der har i ugevis ikke været møder om dette eller forsøg på at gøre fremskridt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jimmy Carter besøgte Gaza-striben ifjor og mødtes bl. a. med Hamas-styrets statsminister, Ismail Haniyeh. Under dette besøg overrakte Carter Haniyeh et brev fra Shalits forældre til deres søn. Carter anmodede ligeledes om, at Hamas’ ledelse behandler Shalit-anliggendet så humant som muligt.