MUBARAK DRØFTER FRED MED NETANYAHU OG ABBAS I CAIRO

Cairo var idag et storpolitisk center, da præsident Hosni Mubarak havde separate møder med statsminister Binyamin Netanyahu og præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, om muligheden af direkte israelsk-palestinensiske fredsdrøftelser, men – med den egyptiske udenrigsminister, Ahmed Aboul-Gheit, ord: “betingelserne er endnu ikke til stede for en sådan kontakt”. Gheits udtalelse går klart imod, hvad USA’s præsident, Barack Obama, har presset for: direkte samtaler mellem israelere og palestinensere i stedet for den indirekte kontakt med den amerikanske udsending, George Mitchell,.som mægler.

Også israelerne havde satset på, at tiden nu måtte være inde til direkte samtaler med palestinenserne, men disse mener, at man stadig må afvente konkrete fremskridt for de indirekte droeftelser, før palestinenserne vil give grønt lys til at sætte sig over for israelerne ved et forhandlingsbord.

Udover at mødes med Netanyahu og Abbas havde Mubarak tillige en samtale med
Mitchell, der nu har indledt en ny forhandlingsrunde i Mellemøsten for at prøve at bringe israelere og palestinensere nærmere hinanden.

Netanyahu-Mubarak mødet varede to timer. Ifølge det egyptiske statslige nyhedsbureau
deltog tillige den egyptiske efterretningschef Omar Suleiman og Netanyahus nære medarbejdere Uzi Arad og Yitzhak Molcho i mødet.

Der foreligger endnu ikke meget om forløbet af Netanyahu-Mubarak mødet, men det menes, at den egyptiske opfattelse er, at der “stadig er meget arbejde at udføre for at slå bro over afstanden mellem Israel og palestinenserne, før de kan nå til direkte samtaler”.

Blandt de emner, der blev drøftet af Netanyahu og Mubarak, menes at være Israels blokade af Gaza-striben, og den israelske udenrigsminister, Avigdor Liebermans, forslag om, at Israel skal kvitte Gaza. bl.a. ved at afbryde leverancen af vand og elektricitet – en ide Egypten på det bestemteste modsætter sig.

– Vi vil ikke tillade, at ansvaret for Gaza bliver smidt over på os, siger en egyptisk embedsmand. Sådan arbejder man ikke. Vi undrer os over timing’en af Liebermans udtalelse, kort før Netanyahus møde med præsident Mubarak.

Mubarak talte med Abbas om de betingelser, der er nødvendige for implementeringen af en to-stats løsning, såvel som om de nylige møder merllem palestinensere og amerikanske embedsmænd om dette emne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Abbas har over for Mitchell udtalt, at medmindre der sker fremskridt om grænser og sikkerhed under de indirekte samtaler, vil PA ikke indlede direkte forhandlinger med israelerne.

Mubaraks helbred

Mubaraks ikke særligt gode helbred – det forlyder, at han lider af kræft – er en årsag til, at hans møde med Netanyahu blev udsat i flere dage. Det menes, at han står over for at tage til Tyskland for videre medicinsk behandling.

Mubarak synes imidlertid at have mange liv. Israelsk TV viste ham iaften sammen med Netanyahu, og den egyptiske statsleder så ud til at være i god form.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Følg med i Israel og Mellemøsten. Læs daglige nyhedsartikler her på hjemmesiden fra vores korrespondent. Se tidligere artikler under Udland i menuen til venstre.