En måned senere:
Nødhjælpen omsider nået frem til Gaza

En hel måned efter at Israel standsede “friheds-flotille”-skibene på vej til Gaza-området med varer til stedets befolkning og dirigerede fartøjerne til den israelske havneby Ashdod, er denne nødhjælp omsider nået frem til bestemmelsesstedet.I den forløbne tid har Hamas-myndigheder, israelsk militær og internationale hjælpeorganisationer drøftet, hvad der skulle ske med denne last.

Israel ville blot videresende materialer, som det ville være sikker på ikke kunne bruges som våben af Hamas. Israel ønskede heller ikke, at sponsoren af nødhjælpen, den tyrkiske velgørenhedsorganisation IHH – som Israel betegner som et dække for en terroristgruppe – skulle distribuere varerne i Gaza, på grund af denne organisations nære forbindelse med Hamas.

Hamas erklaerede imens, at det ønskede alt godset. Eller intet. Til sidst gik FN ind for at distribuere varerne. Dette arrangement blev accepteret fra alle sider, men repræsentanter for IHH i Gaza var vrede over afgørelsen.

En konvoj af 128 lastbiler bragte lasten fra Ashdod til Gaza. På Israel-siden overværede den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, overdragelsen. Han gav udtryk for, at han påskønnede den israelske beslutning om en delvis lempelse af blokaden og sagde, at USA og Israel sammen ville arbejde på “yderligere skridt”.

Batteri-drevne scootere

Ifølge en repræsentant for Verdens-Sundhedsorganisationen WHO, Mahmoud Daher, omfattede nødhjælpen 82 brugte batteri-drevne scootere for handicapppede. Undervejs er hundredvis af scootere, hospitalssenge, medicin, krykker, operationsudstyr, byggematerialer, levnedsmidler og tøj.