Netanyahu afviser løsladelse af Shalit “for enhver pris”

Israel befinder sig i et enerverende dilemma, efter at statsminister Binyamin Netanyahu har erklæret, at Israel ikke vil indvilge i løsladelse af den kidnappede soldat, Gilad Shalit, i en fangeudveksling “for enhver pris” – og Netanyahu har hermed faktisk beseglet Shalits skæbne til noget nær evigt fangenskab.Netanyahu tog bladet fra munden, samtidig med at den 12 dage lange sympatimarch for den 23-årige soldat langsomt bevæger sig i retning af Jerusalem, ledet af Gilad Shalits forældre, Noam og Aviva.

Det fornemmes, som om hele Israel er på pinebænken i disse timer.

Netanyahu gjorde det klart, at Israel var parat til at udveksle Shalit, der har siddet i fangenskab i Gaza-striben i fire år, med 1000 palestinensiske fanger – men ikke med de farligste palestinensiske terrorister, fordi Israel har erfaring for, at flere af disse vil genoptage deres morderiske aktiviteter mod den israelske civilbefolkning efter deres løsladelse.

På sympatimarchen er Shalit-familien ledsaget af tusinder af sympatisører, der har truffet en beslutning om, at de vil løbe en sådan risiko for at få Shalit løsladt. Det er en moralsk afgørelse, der angår alle israelere og deres sikkerhed.

Men det er Netanyahu, der bestemmer – på vegne af hele befolkningen. Og han har nu klart sagt fra.
Dette har bragt den israelske regeringschef på kollisionskurs ikke blot med Shalit-familien, men med store dele af Israels befolkning.

Noam Shalit reagerede vredt på Netanyahus udtalelse og sagde, at denne ophidser til frygt i befolkningen, og at Netanyahu skulle “lytte til de masser af mennesker, der marcherer med os og få styrke fra dem til at træffe den barske beslutning, før det er for sent”.

– Spørgsmålet er ikke om man skal løslade Hamas-fanger, men spørgsmålet er, om Gilad skal dræbes, sagde Noam Shalit.

Den kidnappede soldats bedstefar, Zvi Shalit, tilføjede, at Netayahus udtalelse var som en dødsstraf for hans barnebarn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: