Det skal opleves

Jeg havde set det i nyhederne, læst om det i aviserne og hørt om det i radioen, men var det gået op for mig?

Det, jeg snakker om, er fattigdommen og trængslerne i Den Tredje Verden. ”Ikke igen” tænker du måske, hvilket er en udbredt og let tilgang til temaet i Den Vestlige Verden, og en tanke jeg ofte selv har tænkt ved påmindelse om dette emne. Sammen med tankerne: ”Det er også forfærdeligt, at alle de ting sker i verden” og ”hvor er det skrækkeligt, at nogle mennesker kan have det så dårligt”.

Det var dog ikke gået op for mig, hvor mange horrible ting der faktisk foregår hver dag. Jeg har opdaget, at det ikke er nok at høre eller læse om det. Det er noget, der skal opleves, for at det er muligt for os mennesker at indse, hvordan virkeligheden egentlig er.

Forestil dig at dele mad ud til forældreløse børn og unge mennesker, der lever under et lille bliktag nær en flod. De har hverken sko på fødderne eller ordentligt tøj på kroppen. På trods af at de fryser, er udmagrede og sultne på en måde, vi ikke kender til, bærer de alligevel et smil på læben.

På grund af voldsom regn løber floden næste dag over sine bredder og tager alt hvad de ejer med sig… Inklusive nogle af børnene. Du ser de hjemløse kæmpe for deres liv i flodens masser sammen med små blikskure og andet skrammel. De er nu efterladt med absolut intet. De få ting, de havde, er nu også væk.

Dette er en af de oplevelser, jeg havde for kort tid siden, og sammen med andre stærke oplevelser fik den mig til at tænke over tilværelsen.
Jeg indså, at alt det, jeg havde hørt og læst om i nyhedsmedierne på ingen måde var opspind, og at tilstandene i Den Tredje Verden er værre, end jeg havde regnet med!

At opleve tilværelsen i Den Tredje Verden vil sætte dit liv i perspektiv og højst sandsynligt påvirke resten af dit liv. Du kan ikke forestille dig det på forhånd. For at forstå det, skal du opleve det.
Jeg har oplevet det. Nu går jeg rundt i Danmark og forstår ingenting…
Af Jonathan Windfeld
Udsendt som volontør af Impact