Min solsorteven

Fast gæst i min gårdhave er en solsort med en lidt skæv vinge. Den er kommet på besøg, siden den blot var en lille unge, som netop havde lært at flyve. Dengang lykkedes det genbo-katten at fange og bide den i vingen, så den i en periode ikke kunne flyve.I den periode boede solsorten i mit skur, hvor min yngste dreng og jeg fodrede og blev ”venner” med den… Jeg talte i hvert fald kærligt til den hver dag, mens den havde det værst.
Døren til skuret stod i den periode lidt på klem, så den lille fugleunge kunne komme ud, når den genvandt sine kræfter… En dag vovede fuglen sig endelig uden for skuret. Efter flere dages mislykkede øvelser, hvor den vandrede rundt i min gårdhave og foretog underlige hop, kom ”pjusk-vinge” endelig på vingerne igen – omend det var ganske kortvarigt og ikke særligt elegant de første par gange. Det stod på et stykke tid, indtil den en morgen var væk.
Året efter kom den på besøg. Landede en sommermorgen på vindueskarmen og kiggede intenst ind på mig. Jeg kaldte på min dreng, så han også kunne se ”vores fugl”. Vi åbnede forsigtigt døren blot en halv meter fra, hvor den sad. Så talte jeg kærligt til den, som jeg gjorde, da den boede i mit skur. Den blev siddende og kiggede mig intenst ind i øjnene i mange minutter. Det var en lykkelig stund, jeg aldrig vil glemme.
Siden er den kommet i min have hvert år. Denne sommer forsøgte den endda at bygge rede på døren ind til mit skur. Faktisk forsøgte den i flere omgange at bygge hele fem reder på en gang, så jeg hver dag måtte feje små stakke af rede-rester væk fra fliserne. I forhold til fuglens størrelse var det pudsigt, hvor meget jeg fejede væk.
Men der var ligesom ikke rigtig plads til reden, de fem trange steder den havde byggetilladelse til. Til sidst forbarmede min veninde og jeg mig. Vi fandt et stort bræt og bankede det op, så den kunne få en ordentlig et-værelses. Men de næste dage fortsatte den med at bygge reder på de små brædder. Det store bræt brugte den kun til afslapning. Forstod åbenbart ikke pointen? Måske slog den også hovedet lidt, dengang den blev overfaldet af katten?

Til sidst opgav solsorten de fem reder og etablerede sig et mere passende sted lige i nærheden.