Israelske arkæologer finder stor 2200-årig guldmønt

Israelske arkæologer har nær grænsen til Libanon udgravet den tungeste guldmønt, som man nogensinde har fundet i Israel – en 2200 årig mønt, der vejer 27.7 gram.Mønten, som er i god stand, vejer seks gange mere end andre guldmønter. Den viser et portræt af en dronning, formentlig Arsinoe II, hustru til hendes broder, Ptolemeus II. Den er præget i Alexandria i 191 f. Kr.

Fundet er gjort under en arkæologisk ekspedition til Tell Kedesh, i samarbejde med amerikanske arkæologer fra University of Michigan og University of Minnesota.

– Det er et forbløffenmde numismatisk fund, siger lederen af Møntafdelingen i Den israelske Oldsagsmyndighed, dr. Donald T. Ariel. Moenten er smuk og glimrende bevaret. Det er den tungeste guldmønt, man nogensinde har fundet ved en arkæologisk udgravning i Israel Den var formentlig ikke til kommercielt brug, men havde en symbolsk funktion, måske ved en festival til æe for dronning Arsinoe II. På møntens bagside er to overflødighedshorn. Meningen af ordet “Philadelphus” er “Broderkærlighed”.

Videre siger dr. Ariel:

– Mønten har samme værdi som 100 sølvmønter, svarende til et halvt års løn for en person over gennemsnittet.

Tell Kedesh omfatter to høje med en længde af 900 meter i en nord-til-syd gående retning, paa et areal af ca. 25 acres. Stedet har været hjem for forskellige etniske og kulturelle grupper som fønikere, persere og ka’ananitter.

Udgravninger på dette sted er sket siden 1997 og har omfattet en større persisk-hellenistisk administrationsbygning samt modtagelsessale, lagerrum og et arkiv.