Drømmen på papir blev virkelighed

Mange var mødt op i Ramallah for at fejre indvielsen af Det danske Hus i Palæstina.Det har lige været ”D-dag” i Ramallah på Vestbred-området – og D’et står for Danmark. Efter lang tids forberedelse indviedes for nylig ”Det danske Hus i Palæstina” i overværelse af 150 gæster med den palæstinensiske kulturminister, Siham Barghouti, og lederen af det danske repræsentationskontor hos palæstinenserne, Lars Adam Rehof, i spidsen.
Mange har arbejdet utrætteligt på at omdanne en drøm på papir til et hus i Ramallah. Planen tog et tigerspring frem, da tidligere udenrigsminister (nu kulturminister) Per Stig Møller fik bevilget en million kroner til at sætte gang i foretagendet. Denne bevilling konkretiserede tanken, og siden har projektlederne lejet en passende bygning i Ramallah, fået en stab ansat og udarbejdet et program for den første tid.
Ulig de danske kulturhuse i Damaskus og Cairo er Det danske Hus i Ramallah en græsrodsinstitution. Til den fortsatte drift, når det danske startbeløb er opbrugt, vil der blive søgt om tilskud fra private og offentlige puljer og fonde i Danmark. Velstående palæstinensere vil måske også bidrage.

Mange gæster

Blandt de mange gæster ved indvielsen var et varieret udbud af danskere fra Ramallah og Jerusalem, fra det danske repræsentationskontor, TIPH-observatørgruppen i Hebron, Folkekirkens Nødhjælp og andre danskere, der arbejder lokalt. Fra palæstinensisk side var der et bredt udsnit af lokale fra kultur- og ikke-statslige organisationer, fra palæstinensiske ministerier – og naboer.
Der var bl.a. taler af minister Barghouti, af Lars Adam Rehof og af Nathalie Khankan, der alle talte om at styrke det dansk-palæstinensiske samarbejde.
Den nye danske institution vil arbejde på at styrke og udbygge de mellemfolkelige relationer og den gensidige respekt og forståelse mellem danskere og palæstinensere.

Danskfødt leder

Lederen af Huset er Nathalie Khankan, 37, der er født og opvokset i Danmark. Hun har en ph.d. fra University of California, Berkeley. Hun har i en årrække boet i Ramallah-området med sin mand, Basil Ayish.
Blandt husets første projekter er workshops og udstillinger – og en udveksling af mekanikere.
Ifølge Nathalie Khankan er visionen bag denne institution at oprette en udsigts- og indsigtspost for danskere og palæstinensere og at skabe et sted, hvor forskellige faggrupper – inden for kunst, håndværk og industri – kan mødes, arbejde sammen og udveksle erfaringer.

Vil formidle Danmark

– Det skal være bilateralt, gå begge veje, siger hun. Vi vil vise Danmark frem hos palæstinenserne. Dansk kultur har en bredde og rigdom, som ikke er kendt i Mellemøsten, men som fortjener at blive formidlet.
Videre siger hun:
– Omvendt vil Huset også vise danskere et andet, inspirerende, mere broget og resourcestærkt Palæstina end det, de fleste kender fra avisoverskrifterne.